Home Azië 6x tips voor geweldig Bagan!

6x tips voor geweldig Bagan!

by Aimy

Bagan, ik denk toch wel één van de fijnste plekken die ik heb bezocht tijdens onze reis door Myanmar. Ik ben hier in 2014 geweest en ondanks de opkomst van toerisme, waren hier weinig toeristen te vinden. Bagan is een megagroot tempelcomplex met meer dan 1000 overgebleven tempels (vroeger waren er meer dan 4000) en dat maakt Bagan zo bijzonder. Dus genoeg tempels voor jou alleen!
Dit is zo’n plek waar ik ooit nog eens naar terug zou willen. Vooral omdat er één activiteit is die ik niet heb gedaan en waar ik stiekem een beetje spijt van heb gekregen. Wil je weten welke dat is? Lees dan gauw hieronder mijn 6x tips voor een geweldig Bagan!DSC06950

  1. Contact leggen met andere reizigers voordat je ‘Old Bagan’ in gaat

Wij hadden in de nachtbus onderweg naar Bagan contact gelegd met een andere reiziger. Samen met hem hadden we een paard en wagen geregeld en waren we zo Old Bagan in gereden. De reden dat we hiervoor kozen, was simpelweg omdat het de goedkoopste manier is. Het nadeel hiervan is dan wel dat je er een uur over doet en dat is best lang. Vooral als je midden in de nacht in Bagan aankomt ;-). Wat ik wel enorm leuk vond aan deze manier van reizen is dat je makkelijk in contact komt met de lokale bevolking. Zo hebben we de hele reis naar Old Bagan met de eigenaar van deze horsecart gekletst en ging de tijd op deze manier ook snel voorbij.
Een andere mogelijkheid is met de taxi. Dit is wat duurder, maar ideaal als je de kosten met vier reizigers kunt delen. Een ander voordeel hiervan is, is dat negen van de tien taxi’s voorbij het kaartenloket rijdt en je dus gratis Old Bagan kunt gaan bezoeken!DSC06815

  1. Huur een (elektrische) fiets

De tempels van Bagan kun je op diverse manieren bezoeken. Wij hadden de eerste dag gekozen voor de traditionele fiets. Op deze manier heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Daarnaast is de fiets voor mij toch wel het meest bekende en fijnste vervoersmiddel ;-). Een ander groot voordeel is dat je met de fiets ook de kleinere tempels kunt bezoeken, die je bijvoorbeeld met een taxi of paard en wagen niet kan bereiken.
De tweede dag hadden we een elektrische fiets gehuurd. In Bagan kan het gauw tegen de 40 graden worden en dat is aardig warm! Om dan een paar dagen in die hitte rond te fietsen, wordt een beetje te vermoeiend. Een groot voordeel van de elektrische fiets vond ik dat je net wat sneller kon gaan dan een normale fiets en dat zonder enorme inspanning! Pas wel op dat je niet wegglijdt op de kleine zanderige weggetjes!

  1. Bezoek de hoogste tempels voor de zonsopgang en –ondergang

Aangezien wij de eerste dag al om 04:00 uur in Old Bagan werden afgezet, gingen we meteen door voor de zonsopgang. Na een half uurtje fietsen hadden we een perfecte tempel gevonden die we konden beklimmen voor de zonsopgang. Zelfs zonder zonsopgang heb je een enorm gaaf uitzicht over het tempelcomplex en zie je overal de hoge puntige tempels bovenuit komen. Het licht dat ontstond door de zonsopgang maakt het helemaal magisch. Echt de moeite waard om hier een paar uurtjes eerder je bed voor uit te komen ;-).
Blijf na een dag ronddwalen door het tempelcomplex, vooral nog even wat langer voor de zonsondergang. Wij kozen, op aanraden van ons guesthouse, een andere prachtige hoge tempel voor een geweldige uitkijk. En wederom, we hadden de tempel voor onszelf. Heerlijk toch!
Tips voor een prachtig uitzicht: De Dhammayazika Paya & De Pyathada Paya.

4. Maak een ballonvaart

Daar is ie dan! Eén van de dingen waar ik stiekem een klein beetje spijt van heb, dat ik dat niet heb gedaan in Bagan. Nou moet ik erbij zeggen dat wij in een warme periode in Bagan zijn geweest en dat er weinig ballonvaarten werden georganiseerd, maar wanneer ik die foto’s zie van anderen, word ik toch een klein beetje jaloers! Met een ballonvaart, zweef je over het enorme tempelcomplex heen en heb je werkelijk het mooiste uitzicht van iedereen. Helemaal als je met de zonsondergang de ballonvaart maakt. Mocht je dus naar Bagan gaan, regel een ballonvaart!DSC06927

  1. Ga lunchen bij ‘Be Kind to Animals The Moon’

De naam zegt het eigenlijk al; wees goed voor de dieren! Dit vegetarische restaurantje serveert de meest heerlijke gerechten. Van soepen tot aan curry’s en zelfgemaakte thee. De bediening is enorm vriendelijk en de menukaart heeft voor ieder wat wils. Een groot voordeel van dit restaurantje is dat het tussen de tempels van Old Bagan ligt. Een ideale plek om even bij te komen van de temple-seeing!

  1. Overnacht in het Winner guesthouse

Heb je een wat kleiner budget, net als dat ik had op mijn rondreis, overnacht dan bij Winner Guesthouse. Dit familie guesthouse heeft simpele, maar fijne en schone kamers. Ze serveren iedere ochtend een simpel maar vers ontbijtje en ze staan open in het geven van tips. Het grootste voordeel van dit guesthouse is, dat het in Old Bagan ligt, dus midden in het tempelcomplex!

Bagan, een plek waar je dagenlang kan ronddwalen en kan genieten van de prachtige omgeving. Kortom, hier kom ik ooit nog eens naar terug!

Wil je meer weten waar ik ben geweest in Myanmar? Ga dan naar Myanmar in twee weken

 

 

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.