Home Europa Kostenoverzicht voor een rondreis door Noorwegen

Kostenoverzicht voor een rondreis door Noorwegen

by Aimy
Preikestolen, Noorwegen - Waar is Aimy

Met een tentje door Noorwegen reizen… Ik kan het iedereen aanraden. Dit overweldigend mooie land heeft ontzettend veel te bieden waar ik nog lang niet op ben uitgekeken.

Met kamperen heb je veel vrijheid en kun je ook nog eens best wat geld besparen. Om jullie een idee te geven hoeveel een kampeerreis van drie weken door Noorwegen ongeveer kost, heb ik hieronder een kostenoverzicht voor jullie gemaakt op basis van twee personen.

In totaal hebben wij 3.400 euro uitgegeven en hebben wij kosten kunnen besparen op wildkamperen en heel wat boodschappen al vanuit Nederland meegenomen. Wij hadden een relatief duur ticket voor de overtocht van Denemarken naar Noorwegen en waren in het hoogseizoen op vertrokken. Daarnaast hadden wij nog kampeerspullen aangeschaft en kun je hier wellicht op besparen

Vervoer in Noorwegen

Voor het vervoer naar en door Noorwegen hebben wij in totaal 1.700 euro betaald. Hieronder vallen de kosten voor de auto, tol en de overtochten met de boot.

Auto

In Nederland hadden wij een auto gehuurd bij Europcar (via EasyTerra). Voor drie weken hebben wij 612 euro  betaald. Wij waren in totaal voor 582 euro kwijt aan benzine. De tol bedroeg in totaal 211 euro, waarvan ongeveer 110 euro is betaald voor de tolwegen van Noorwegen zelf. De overige tol hebben wij betaald tijdens onze heen- en terugreis door Denemarken en Zweden.

Ferry

Op de heenweg hadden wij de overtocht vanaf Hirtshals, Denemarken naar Kristiansand, Noorwegen. Deze hadden wij relatief laat geboekt en maakte de prijs vrij hoog. In totaal hebben wij hier 256 euro voor betaald en brengt je in ongeveer drie uur naar de overkant. Noorwegen heeft prachtige fjorden, maar dat maakt het dat je soms denkt ergens dichtbij te zijn maar je dus toch nog helemaal om het fjord heen moet rijden. Soms heb je de mogelijkheid om een stuk af te snijden door met de ferry te varen. De kosten voor die korte vaarttochten met de ferry waren in totaal 37 euro. En ik moet zeggen: echt de moeite waard om wat tijd te besparen!

Ferry Gjendesheim - Waar is Aimy
Ferry Gjendesheim – Waar is Aimy

Kampeerspullen

Voor deze reis hadden wij van tevoren nog flink wat kampeerspullen moeten kopen en deze kosten hebben wij daarom meegeteld in dit kostenoverzicht. De kosten van 514 euro die wij hebben gemaakt zitten met name in de tent, kampeertafel, kampeerstoelen, kookgerei, lampjes en allerlei andere kampeeraccessoires.

Overnachten

In Noorwegen is het toegestaan om te wildkamperen zolang je je aan de regels houdt van het allemansrecht. Dit betekent dat je goed met de natuur en zijn bewoners omgaat en dat je uit de buurt blijft van privé terreinen. Wij hebben uiteindelijk drie nachten wild gekampeerd. En wat was dat leuk! Lekker avontuurlijk en soms op de mooiste plekjes! Achteraf wilden wij dit vaker doen, maar met een tent wildkamperen is toch wat lastiger dan we van te voren dachten. De grond is vaak hard en rondom de fjorden zijn er weinig vlakke terreinen (dat geen privé gebied is) waar je je haringen de grond in kan slaan. Daarbij waren we met een huurauto net even wat voorzichtiger en durfden we niet altijd te ver op die landweggetjes te rijden. Toch waren de campings ook niet echt duur en waren wij uiteindelijk 406 euro kwijt aan overnachtingen, wat neerkomt op gemiddeld 19,30 euro per nacht.

Boodschappen en eten

Om wat kosten te kunnen besparen hadden wij al heel wat boodschappen in Nederland gedaan. Alcohol is in Noorwegen vrij duur, dus hadden wij mooi onze flessen wijn en biertjes vanuit huis meegenomen. Zo ook de houdbare dingen zoals blikjes groenten, rijst, macaroni en verschillende koeken voor onderweg. Boodschappen doen is wat duurder dan in Nederland, maar als je de wat meer lokale producten koopt dan valt het uiteindelijk allemaal wel mee. Sommige producten, zoals verse zalm, zijn dan zelfs wat goedkoper. Uiteindelijk hebben wij totaal 384 euro uitgegeven voor alle boodschappen.

Activiteiten in Noorwegen

Het meeste wat wij hebben gedaan is natuurlijk het wandelen. De natuur is geweldig en ik kan wel zeggen dat ik aardig wat calorieën heb verbrand met al die gave wandeltochten. De meeste kosten waren we hierdoor dan ook kwijt aan parkeerkosten. Daarnaast hebben wij ook twee magneten gekocht (ja, die sparen wij van ieder land en stad en komen ook in dit kostenoverzicht terug 🙂 ).  Daarnaast hebben we een enkeltje geboekt bij de Gaustabanen, vanwaar we weer naar beneden terugliepen. Tijdens onze stedentrip naar Kopenhagen, nadat we Noorwegen weer achter ons hebben gelaten hebben we een Copenhagen card gekocht voor 44 euro voor activiteiten en vervoer naar het centrum.  In totaal waren we voor deze kosten ongeveer 400 euro kwijt.

Lees hier mijn artikel over wandelen in Noorwegen!

Kortom, een bedrag van 3.400 euro waar de aanschaf van onze kampeerspullen bij inbegrepen zit. Voor ons waren de kosten uiteindelijk erg meegevallen. Doordat wij al heel wat boodschappen in Nederland hadden gedaan en ons van tevoren goed hadden ingelezen met betrekking tot de dingen die we graag wilden gaan doen, valt een vakantie naar Noorwegen qua kosten eigenlijk heel erg mee.

Ben jij wel eens naar Noorwegen geweest? En komen deze kosten een beetje overeen?

You may also like

10 comments

Thomas Michels 10 april 2020 - 18:24

Als dat voor 2 personen is lijkt mij dat realistisch. Misschien was een goedkoop (dus vroeg boeken) vliegtuigticket beter geweest. Ook omdat je soms goedkoop auto’s kunt huren via luchtvaartmaatschappijen. Als je een auto en andere kosten dan nog deelt met meer dan 2 scheelt het ook weer natuurlijk 😊.

Reply
Aimy 10 april 2020 - 21:20

Met het vliegtuig kan natuurlijk ook! Maar qua tijd ben je niet minder kwijt en wij willen landen die met de auto te bereiken zijn, liever ook met de auto doen vanwege het milieuaspect. En het grote voordeel van de auto is dat je gemakkelijk al je kampeerspullen + eten kan vervoeren. Maar veel mensen zullen inderdaad vliegen en daar in trekkershutjes verblijven. Wij zijn daarin alleen net wat avontuurlijker 😉

Reply
Jeske 3 augustus 2020 - 19:24

Hoi Aimy! Wat een superfijn en eerlijk artikel. Ik ben aan het kijken of wij ook een reis zouden kunnen bekostigen naar Noorwegen. Mag ik vragen wat jullie route is geweest? Groetjes, Jeske

Reply
Waar is Aimy 4 augustus 2020 - 22:17

Hi Jeske! Toevallig ben ik daar over aan het schrijven! Wanneer vertrekken jullie? Als je mij even een mailtje stuurt, dan kan ik je vast wat sturen. Groetjes, Aimy

Reply
Dante Bardiau 20 september 2021 - 19:06

Hey aimy,

Je artikel was net hetgeen ik zocht, bedankt! Net als jeske vroeg ik me wat je route precies was? Ik zelf ben nog nooit in Noorwegen geweest en vroeg me dan ook af of het aangeraden is om een roadtrip te doen in de winter met een kleine Renaultje? Verder wou ik ook nog even vragen of je een idee he t van de gemiddelde prijs van een accomodatie?

Alvast zeer bedankt voor je inspirerende blog en info!
Groetjes Danté

Reply
Aimy 27 oktober 2021 - 16:00

Hoi Danté, wat leuk om te horen! De route heb ik inmiddels uitgewerkt. Hij is in conceptvorm, vandaar dat ie nog niet online staat. Als je mij even een mail stuurt, dan kan ik kijken wat ik voor je kan doen. Noorwegen in de winter lijkt me geweldig! Hoewel de wegen wel wat lastig te rijden zijn ben ik bang. Zelf ben ik alleen bij campings geweest, dus kan je niet tippen voor een accommodatie. Wel ben ik zelf lid van Facebook pagina “reizen door scandinavië” en daar zitten ook mensen in de groep die in Noorwegen wonen. Wellicht dat zij je daar verder mee kunnen helpen. Ik hoop je vraag een beetje beantwoord te hebben!

Groetjes, Aimy

Reply
Sabine 17 maart 2021 - 11:51

Hoi Aimy,

Leuk om je blog te lezen. Zelf zit ik ook te kijken voor een rondreis door Noorwegen. Momenteel is dit nog via een georganiseerde reis, wat de kosten wel erg hoog maken. Ik was daarom benieuwd wel route, activiteiten jij hebt gedaan om het e.e.a. Te kunnen afwegen. Ook vroeg ik mij af of reizen met de auto een goeie optie is. Google Maps geeft aan 22uur, wat ik toch wel heel veel vind..

Reply
Aimy 27 oktober 2021 - 16:02

Hoi Sabine, ik zie nu pas je reactie. Wat erg!! Ik vermoed dat je al een mooie reis naar Noorwegen hebt gemaakt. Anders voorzie ik je nog graag van tips. Als je mij even privé een mail stuurt kan ik je mijn concept route sturen (ik ben hem nog aan het uitwerken). Groetjes, Aimy

Reply
Inge 1 februari 2022 - 22:02

Hi Aimy, wat een top artikel! Kan je me laten weten hoelang jullie weg zijn geweest en wat je route was?
We zijn van plan om in april te gaan met de camper 🙂
Thx! Inge

Reply
Aimy 3 februari 2022 - 17:44

Hoi Inge, dankjewel voor je bericht! Ik heb een concept reisroute voor Noorwegen. Deze heb ik voor nu even op de homepage gezet. Hopelijk heb je er wat aan! Mijn blog is onderweg! Groetjes, Aimy

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.