Home Azië Kostenoverzicht voor een rondreis van drie weken door Japan

Kostenoverzicht voor een rondreis van drie weken door Japan

by Aimy

Tja, het is iets waar je liever niet over praat, maar waar ik stiekem toch veel aan denk tijdens een voorbereiding op een reis. De kosten! Het liefste wil ik zoveel mogelijk zien, zo vaak mogelijk weg en zoveel mogelijk doen. Nou ben ik wel een persoon die geld spaart om weer nieuwe reizen te kunnen maken, maar toch. Een beetje letten op het budget is niet verkeerd en daarom is een kostenoverzicht handig om te maken ;-).

Zo hadden wij er een jaar geleden voor gekozen om naar Japan te gaan. Ik was zo enorm benieuwd naar dit toffe land! Van tevoren wist ik al dat het geen goedkope reis zou worden, omdat Japan een vrij duur land is. Om deze rondreis redelijk betaalbaar te kunnen maken hadden wij gelet op verschillende aspecten en daar een kostenoverzicht van gemaakt. Komen ze!

Vliegtickets

In mijn artikel ‘voorbereiding op Japan’ had ik al beschreven dat ons vliegticket aardig goedkoop was. 61.000 Yen p.p. voor een retour. We moesten weliswaar eerst een trein vanuit Antwerpen naar Schiphol nemen, maar aangezien ik in het zuiden van Nederland woon, was dat voor mij geen probleem. De heenvlucht was rechtstreeks en de terugvlucht met één overstap. Prima te doen dus!

Om naar de Okinawa eilanden te komen, hadden we van tevoren ook een binnenlandse vlucht geboekt vanaf Fukuoka naar Naha. Deze retour vlucht heeft ons 9.900 Yen p.p. gekost.

Omgerekend naar euro’s is dit in totaal ongeveer 525 euro per persoon. De credits voor het vinden van deze tickets geef ik aan m’n vriend hoor. Want om een goed ticket te kunnen vinden, moet je er wat tijd insteken. Dat geduld heb ik niet. Althans, niet voor vliegtickets haha.

Transport

Als je van plan bent om lange afstanden te maken in Japan dan kun je het beste een Japan Railpass aanschaffen. Wij hadden deze voor ongeveer 63.000 yen per persoon gekocht. Best een flink bedrag, maar toen wij beseften hoeveel een treinticket los kostte, waren wij blij dat wij deze JRpass bij ons hadden Met deze JRpass kun je met verschillende vervoer reizen. Zo heb je niet alleen de hogesnelheidstreinen, maar kun je ook de ondergrondse JR lijnen in Tokio gebruiken en heb je de ferry naar het eiland Miyajima. Mocht je ervoor kiezen om een JRpass te kopen, houdt er dan rekening mee dat je dit van tevoren al thuis doet, aangezien dit flink in de kosten scheelt. De daadwerkelijk kaart haal je op als je in Japan bent.

Een aantal tickets moesten we los betalen. Zo hadden we een losse kaartjes gekocht voor de metro in Tokio en voor het laatste stukje van de reis naar Koyasan. We hadden dag tickets (900 yen) gekocht voor de bus in Kyoto. Op de Okinawa eilanden werkt de JR rail pass ook niet en ben je dus het vervoer voor het gehele eiland extra kwijt. Ook de ferry’s naar de kleinere eilanden. Een retour ticket met de ferry kost gemiddeld 34.000 yen. Afhankelijk naar welk eiland je wilt gaan.

Al met al waren wij ongeveer 79.500 yen p.p. kwijt aan transport. Dit was voor ons omgerekend ongeveer 600 euro p.p.

Overnachtingen

De accommodaties die wij hadden gevonden viel uiteindelijk qua prijs ons erg mee. Iets waar we achteraf op hebben bespaard. De meeste overnachtingen waren qua prijs gemiddeld lager. Zo betaalden wij bijvoorbeeld in Osaka maar 5.000 Yen per nacht, maar hadden er ook voor gekocht om in Koyasan te overnachten (22.000 Yen), wat dit gemiddelde aardig omhoog heeft gehaald. Wij hebben bewust gekozen voor diverse accommodaties om er op deze manier alles uit te halen wat we wilden doen. Mocht je hier meer op willen besparen, dan kan dit uiteraard door meer gebruik te maken van hostels en een Ryokan in Koyasan over te slaan.

In totaal waren wij 14.937 Yen kwijt, wat omgerekend 1.131 euro is, 59 euro per nacht voor twee personen. Met het idee dat we ongeveer 70 euro per nacht kwijt zouden zijn, viel ons dit reuze mee. Wil je weten waar we allemaal hebben overnacht? Lees dat in 6x overnachten in Japan.

Eten en drinken

Japan is een walhalla voor lekker eten. Van goede sushi tot verse vis en heerlijke ramen die vers voor je neus wordt klaargemaakt. Restaurants zijn niet goedkoop. Ook supermarkten niet. Voor groente en fruit betaal je gauw de hoofdprijs, mede doordat het allemaal geïmporteerd moet worden. Ik realiseer me nu ook dat we eigenlijk bijna niet in een restaurant hebben gegeten haha! En het fruit heb ik ook wel gemist. Eten is voor mij belangrijk. Heel belangrijk zelfs! Als ik niet lekker heb gegeten, dan was de reis voor mij ook niet compleet!

Ontbijt

Om heerlijk te eten, maar het toch betaalbaar te houden hadden wij ervoor gekozen om ontbijt te halen bij een supermarkt. Voornamelijk de 7eleven, aangezien je die op elke hoek van de straat ziet staan. Dus hop, ontbijt met gevulde rijst, koffie uit één van de duizenden machines en we konden de ochtend weer vooruit! Uiteraard zijn er ook uitzonderingen geweest hoor. Zo hebben we een keer ontbeten bij de vismarkt in Tokio en in Koyasan in onze Ryokan. Gemiddeld waren we zo’n 530 Yen p.p. kwijt dat omgerekend 4 euro is.

Lunch

Voor de lunch gingen we vaak ook naar de 7eleven of een andere plek waar je de zogenoemde ‘bentoboxen’ kon kopen. In deze boxen zitten heerlijke verse maaltijden. Van spaghetti (niet aan te raden!!) tot verse sushi of kip teriyaki. Voor de lunch waren we ongeveer 700 Yen p.p. kwijt dat omgerekend ongeveer 5,30 euro per persoon is.

Diner

Het diner deden we vaak wat uitgebreider. Zo hebben we ontelbaar veel ramen tentjes bezocht, maar zijn we ook naar diverse sushi restaurants gegaan en hebben we met de locals in de wijk Shinjuku in Tokio gegeten. Voor het diner waren we gemiddeld 1.590 yen (12 euro) p.p. kwijt. Het voordeel van eten in Japan, is dat je bijna bij ieder ramen tentje, of sushi restaurant er gratis water en groene thee bij krijgt. Ideaal om zo wat geld te besparen.

In combinatie met af en toe een heerlijk Japans biertje, de beste zwarte sesam en matcha ijsjes, frisdranken uit de automaat en andere lekkere of bijzondere lekkernijen waren we voor het eten ongeveer 122.000 yen kwijt, dat neer komt op gemiddeld 22 euro p.p.p.d.

Activiteiten, bezienswaardigheden en souvenirs

Naast het reizen en het eten, zijn het natuurlijk die gave bezienswaardigheden waarvoor je naar Japan gaat. Zo wil je in Kyoto gaan tempelhoppen, moet je het spirituele dorpje Nikko bezoeken en zal je ook wat geld gaan uitgeven in de arcadehallen van Tokio!

Veel grote uitgaven hoefden we niet te maken. Veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken. In Tokio kun je bijvoorbeeld gratis naar de vismarkt en kun je bepaalde gebouwen gratis betreden voor een gaaf uitzicht over de stad. Voor Miyajima moet je bijvoorbeeld entree betalen voor de tempel, maar heb je een mooier uitzicht vanaf de zijkant.

De uitgaven die we wel hadden waren bijvoorbeeld voor de theeceremonie en tempels in Kyoto. Het monument in Hiroshima is gratis te bekijken, maar wij wilden ook graag het museum bezoeken waarvoor je entree moet betalen. En om één van de grootste aquariums van Azië te kunnen zien, gingen we dat doen in Osaka. Ik mocht niet thuiskomen van mijn familie zonder souvenirs (en dan heb ik het uiteraard over eten!) mee te nemen, dus uiteraard hebben we die ook erbij gerekend.

In totaal hebben we ongeveer 132.000 yen uitgegeven, wat neerkomt op ongeveer 500 euro p.p.

Totale overzicht

Alles bij elkaar gerekend waren wij ongeveer 2.600 euro p.p. kwijt, met de koers die wij hadden in mei 2017. Wij hadden gerekend op 3.000 euro per persoon, dus voor ons is dit erg meegevallen. Hadden we meer kunnen besparen? Ja, had gekund. Maar op deze manier van reizen hebben wij alles kunnen doen wat we wilden. We hebben niets gelaten, alleen een beetje rekening gehouden met de kleine dingen, zoals waar je gaat eten. Zoals ik hierboven ook al heb aangegeven, kun je ook meer besparen op de overnachtingen. Maar nogmaals, een beleving is voor mij meer waard dan het geld.

Ik ben benieuwd of dit kostenoverzicht duidelijk is en deze uitgaven je zijn meegevallen! Ben je zelf in Japan geweest? Dan ben ik ook benieuwd naar jouw ervaring!

You may also like

2 comments

Elisa 13 april 2018 - 12:30

Dit is heel vergelijkbaar met wat wij kwijt waren. Wij hebben ook niet overal op bespaard, dat vond ik ook zonde want dan mis je dingen.

Reply
Aimy 14 april 2018 - 10:30

Precies! Als je er bent, dan wil je er toch zoveel mogelijk uithalen. Jij was er in de bloesemtijd he? Zulke gave foto’s!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.