Home Azië Reisroute; Myanmar in twee weken

Reisroute; Myanmar in twee weken

by Aimy

Myanmar is een land waar je misschien niet als eerste op komt als je aan Zuidoost Azië denkt. Maar o wat is dit land prachtig! Myanmar heeft onwijs veel te bieden. De prachtige cultuur, de enorm lieve mensen en de heerlijke natuur om doorheen te lopen.

HET LAND VAN DE VELE TEMPELS EN PAGODA’S, DE KAUWTABAK, DE LIEVE EN BEHULPZAME MENSEN, DE NOG NIET TOERISTISCHE PLEKKEN, DE PLEK WAAR BOYBANDS HELEMAAL HET EINDE ZIJN, DE ZELFGEMAAKTE ZONPROTECTIE EN DE PRACHTIGE NATUUR

De beste tijd om te gaan

De beste tijd om naar Myanmar te gaan is van november tot en met februari. In de maanden maart en april kan het enorm warm zijn. Het laagseizoen is van mei tot en met september. Vanaf juli is er veel kans op regen en aangezien de wegen daar niet optimaal zijn, kan dat je reis vertragen. Wij waren begin juni in Myanmar. Aangename temperaturen, maar je kon merken dat het regenseizoen was begonnen.

Mijn vriend en ik hebben twee weken door Myanmar gereisd. Achteraf veel te kort, want we hadden nog zoveel meer willen zien! Maar in de tijd dat wij zijn gegaan (2014), was het niet zo gemakkelijk om aan een visum te komen en was een terugvlucht boeken verplicht. Onze visum voor Myanmar hadden we al eerder geregeld in Laos. Doe dit dan ook ruim van te voren, zodat je niet voor verassingen komt te staan!

Onze reis: Yangon – Kinpun – Bago – Kalaw – Inle Lake – Bagan – Mandalay

Yangon

Onze reis door Myanmar was gestart in Yangon. We verbleven in Motherland Inn guesthouse. Je betaalt zo’n $25 per kamer inclusief ontbijt. Vanuit Motherland Inn guesthouse zijn wij het centrum ingelopen. De stad was goed te voet te doen. Van markten tot aan een prachtig park die enorm veel rust uitstraalt in zo’n drukke stad. Yangon kent vele tempels, maar de mooiste is toch wel de Shwedagon Pagode. Hier zijn wij aan het einde van de dag naar toe gegaan, omdat deze dan wordt verlicht. Een prachtige ervaring die je gedaan moet hebben als je Myanmar bezoekt! Honderden mensen komen hier iedere dag naartoe om deze prachtige pagode te bewonderen.

De volgende ochtend hebben we de bus gepakt richting Kinpun. Vanuit dit plaatsje kun je de Golden Rock bezoeken. De Golden Rock: DE plek voor boeddhisten om er een keer hun leven naar toe te zijn geweest. De golden rock zegt het eigenlijk al: een enorm goude rots die op de rand van een berg ligt. Het uitzicht is enorm prachtig en het spektakel opzich ook, want boeddhisten staan in de rij om hun gebed bij de Golden Rock te mogen doen. Houd er wel rekening mee dat alleen mannen deze gouden rots mogen aan
raken. Je wordt met in totaal 45 mensen in een truck gestopt, die je vervolgens in een half uur boven de berg op rijdt.
Dit was een moment dat we hebben gemerkt dat het regenseizoen was begonnen. Het was enorm mistig en door de gladheid van de regen was de goldenrock niet toegankelijk. Wij hebben enkel de rots op de foto met de mist op de achtergrond als uitzicht. Jammer! Bezoek dit plaatsje dus alleen met droog, zonnig weer ?.

Bago

De volgende dag hebben we de bus naar Bago gepakt. Omdat we in de avond pas de nachtbus richting Kalaw hadden, hadden we besloten om die dag een kijkje te nemen in Bago. Dus hup, een tuk tuk in en werden we dwars door Bago gereden. Erg leuk, omdat je hier weinig toeristen tegenkomt. We waren langs diverse tempels gereden. Eenmaal verder maakten we een tussenstop met een prachtig uitzicht over Bago. Als afsluiter nog een rondje gelopen om de enorm grote slapende boeddha.

Kalaw

Midden in de nacht kwamen we aan in Kalaw, dus we waren erg blij dat we van te voren al hadden uitgezocht naar welk guesthouse we wilden gaan. We sliepen in guesthouse Eastern Paradise. Prima $20 kamer inclusief een goed ontbijt. Kalaw was voor ons eigenlijk alleen een tussenstop, om van daaruit een driedaagse trekkingstocht te doen richting Inle Lake.
We hadden onze trekkingstocht geboekt via Sam’s family trekking. Kalaw is heerlijk om een dagje in door te brengen. Het is een klein dorp, maar genoeg te zien. Zo waren we over de lokale markt gelopen en hadden we extra poncho’ s ingeslagen voor de trekkingstocht. Als afsluiter van de dag hadden we genoten van een overheerlijke curry. Hmm!!

Trekkingstocht Kalaw-Inle Lake

En daar gingen we! Onze drie daagse trekkingstocht door het landschap van Myanmar. Samen met een aantal andere backpackers en twee gidsen zouden we deze drie dagen volbrengen. De jonge maar zeer ervaren gidsen wisten de mooiste verhalen te vertellen over hun cultuur en rituelen. We liepen een prachtige route door een berglandschap en via diverse dorpjes kwamen we na zeven uur lopen aan bij onze homestay.
We sliepen bij een family in huis, boven de koeien en de geiten! De wc was niet meer dan een gat in de grond, om de hoek van onze homestay. En de douche? Die was er niet! Er was een emmer en er was water. Maar wat was ik blij dat ik me kon opfrissen. Wat een ervaring was dat!
Terwijl wij aan het uitrusten waren van de eerste dag, kwamen de heerlijke curry kruiden ons al tegemoet en niet gauw daarna zaten we aan een heerlijk diner.

Thanaka

Na een korte nacht slapen en een heerlijk chappati en curry ontbijt, waren we klaar voor de tweede dag. Voordat we vertrokken kreeg ik nog Thanaka op mijn gezicht gesmeerd. Thanaka is een natuurlijke zon protectie die de vrouwen, kinderen en sommige mannen in Myanmar op hun gezicht smeren.
Ook deze dag hadden we weer zeven uur gehiked door de bergen. Okay, mijn conditie is niet slecht, maar wat was ik kapot! De laatste berg was een uur lang omhoog lopen. Maar na flink zweten en hijgen werden we flink beloond: een prachtig uitzicht, waar we tot in de verste verte konden kijken. Geweldig was dat!
Na een diepe slaap in ons tweede homestay was het tijd voor onze laatste dag. Deze dag hoefden we nog maar 4 uur te wandelen, maar na 2 uur zagen we Inle Lake al in de verte, dus we wisten precies waar we heen moesten! Op naar een goede douche!

Inle Lake

We sliepen guesthouse Aquarius Inn. Vanaf hier was het maar een klein stukje lopen naar het beroemde meer van Myanmar.
Inle Lake is een heerlijke plek om rustig rond te wandelen en te genieten van de omgeving. Na die douche waar we zo naar uit hadden gekeken, waren we dezelfde avond nog de lokale markt opgelopen waar je typische spulletjes uit Myanmar kon kopen. Van  thanaka tot aan verse kruiden.

Met de boot over Inle Lake

Na een dag uitrusten hadden we een bootje gehuurd om over de Inle Lake te varen. We hadden een prachtige dag, dus we hadden een mooi zicht op het water. We begonnen onze tocht door de floating gardens en via deze ‘ watertuinen’ voeren we door naar de vissersmannen. Bij Inle Lake hebben ze een eigen manier van vissen. Aan de rand van de boot staan met de ene been en met de andere been roeien. Ondertussen gebruikten ze hun handen om de netten op te halen en in het water te gooien. Een heel spektakel om te zien! Na een heerlijke curry, namen we afscheid van Inle Lake en stapten we de nachtbus in richting Bagan.

Bagan

Een megagroot tempelcomplex met meer dan 1000 overgebleven tempels (vroeger waren er meer dan 4000).We sliepen in the Winner guesthouse. Een simpel guesthouse, maar o zo schoon! Een echte aanrader, want het lag midden in het tempelcomplex.
Aangezien we midden in de nacht waren aangekomen, hadden we om 04:00 uur een fiets gehuurd om een tempel op te klimmen voor de zonsopgang. We hadden een prachtig uitzicht over de tempels. De tijd stond op dat moment voor mij even stil. De rest van de middag heerlijk rondgefietst. Het maakt eigenlijk niet uit waar je fietst, want overal waar je kijkt zie je tempels. Als de zon eenmaal op is in Bagan, wordt het snel warm. In Bagan kun je op verschillende manieren het tempelcomplex bekijken. Omdat de we fiets al hadden gehad, hadden we ervoor gekozen om een snorfiets te huren. Iets minder inspanning, dus beter uit te houden in de hitte.
Met de snorfiets hadden we een mooie route gereden die wat verder weg lag. Aan het einde van de middag hadden we nog tijd voor het archeologisch museum en namen we afscheid van Bagan. Klik hier als je meer wilt lezen over Bagan.

Mandalay

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar. In Mandalay hadden we een fiets gehuurd en waren we naar de Mandalay Hill gefietst. Vanaf de top zou je een prachtig uitzicht hebben over de stad. Eenmaal boven, viel het uitzicht ons tegen. Later bleek dat er een klein verstopt weggetje was die je kon beklimmen voor de uiteindelijke top. Jammer! Die hebben wij gemist.

U Bein Brug

In de middag waren we naar de bekende U Bein brug geweest. De U Bein brug is een 1200 meter lang brug op houten palen die werd gebouwd om de dorpen met elkaar te verbinden. Een prachtige brug waar je overheen kunt lopen en een mooi uitzicht hebt over het meer. Om de laatste avond in Mandalay en tevens de laatste avond in Myanmar goed af te sluiten hebben we genoten van de heerlijke ‘ streetfood’ op de avondmarkt van Mandalay. Op de 82e straat, om de hoek tussen zijstraten 27 & 28 (Mandalay heeft rechte straten, dus je kan er lasting verdwalen. Handig!) verandert de straat in eettentjes, zodra de zon onder is gegaan. Je kunt genieten van de lekkerste curry’ s en chappati’s voor nog geen 3 euro per persoon.

Dit was onze reis door Myanmar! Welke plekken zou je nog meer kunnen aanraden?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.