Home Europa Wintervakantie in Fins Lapland

Wintervakantie in Fins Lapland

by Aimy
Fins Lapland

Mijn reis door Fins Lapland was de eerste wintervakantie die ik ooit heb gehad. En wat is mij dat goed bevallen! Een wintervakantie is geweldig en Fins Lapland is een geweldig gebied om rond te reizen. Samen met Ruud heb ik een week door Fins Lapland gereisd. We hebben hier twee accommodaties gehad, in Ivalo en Levi (Sirkka). Hieronder vertel ik je graag wat wij hier hebben gedaan.

Ivalo (2 dagen)

Nadat we de huurauto hadden opgehaald, reden we in ongeveer 3,5 uur tijd naar Ivalo. Ivalo is een plaats in het Inari gebied, wat het meest noordelijke gebied is van Fins Lapland. Dit gebied ligt nog geen 30 kilometer van de grens met Rusland en is een prachtig en rustig gedeelte van Lapland.

Autorijden in Lapland

Benieuwd naar het huren van een auto? Klik dan hier!

Accommodatie

We hadden een leuke accommodatie geboekt via AirBnB. Een appartement waar je met vier personen kunt verblijven, inclusief een privé sauna. Hoe lekker! Diezelfde middag hadden we in de omgeving nog een stuk gewandeld met onze sneeuwrackets om de omgeving te verkennen. Voor de accommodatie betaalden wij ongeveer 98 euro per nacht.

Wandelen in Saariselkä

De volgende ochtend waren we naar Saariselkä gereden, een populaire bestemming dat ongeveer een half uur rijden van Ivalo afligt en diverse activiteiten voor in de omgeving aanbiedt. Het was er lekker rustig. Het toeristen informatiepunt ligt een klein beetje verstopt in een hotel en is gelijk te vinden als je Saariselkä binnenwandelt. Hier hadden we informatie ontvangen over de omgeving en zijn we vanaf daar een sneeuwwandeling gaan maken. In Saariselkä kun je diverse winterwandelingen maken en sommige delen uitsluitend geschikt voor sneeuwrackets. Wij hadden een combinatie gemaakt van deze wandelen en hebben in totaal ongeveer negen kilometer door de sneeuw gebanjerd. En de rust..  Zo lekker! Op drie andere mensen na waren we daar helemaal alleen. Heerlijk!

De omgeving van Ivalo is prachtig en je kunt nog noordelijker rijden, richting het dorpje Inari. Dit gebied schijnt ook erg mooi te zijn en hier wonen nog mensen uit de oorspronkelijke Sami cultuur. Dit hebben wij zelf niet gedaan, omdat wij de volgende dag al richting Levi zouden vertrekken. De volgende keer verblijf ik zelf liever wat langer in dit gebied. De kans op het noorderlicht is wat groter en het landschap is er nog uitgestrekter.

Lees dit artikel om een kostenoverzicht te krijgen voor Lapland!

Levi (5 dagen)

Levi is een van de bekendste wintersport bestemmingen van Fins Lapland. Het ligt in de plaats Sirkka en was aanzienlijk drukker dan het noorden van Lapland. Maar ook hier was het te merken dat we buiten het hoogseizoen zaten, want voor toeristische begrippen was het nog steeds aardig rustig. Net buiten Levi was er dan ook vrijwel niemand te bekennen.

Om informatie te krijgen over de omgeving van Levi raad ik je aan om naar het toeristen informatiepunt te gaan. Wij hadden dit gelijk na aankomst gedaan en konden zo goed onze dagen in Levi plannen. Bij het toeristen informatiepunt geven zij uitgebreid advies over de omgeving en hebben tips voor bijvoorbeeld leuke wandelingen of plekken om het Noorderlicht te zien.  Via de website van het toeristenbureau kun je de activiteiten boeken, maar dit kan ook ter plekke bij het informatiepunt zelf. Dit vonden wij prettiger, omdat je daar de uitgebreide uitleg van de activiteit kunt lezen.

Accommodatie

Onze accommodatie lag ongeveer tien kilometer ten noorden van Levi. Levihaukka 10, een prachtige chalet gelegen in de bossen waar je gelijk kunt beginnen met wandelen zodra je de chalet uitstapt. Hoewel wij hier maar met z’n tweeën waren, kun je hier met ongeveer vijf personen verblijven. En uiteraard weer inclusief sauna. Zo heerlijk na een dag door de sneeuw te hebben gelopen! Voor deze accommodatie betaalden wij ongeveer 108 euro per nacht, inclusief schoonmaakkosten.

Sneeuwscooter tocht naar de Ice Gallery

Als je naar Lapland gaat is deze activiteit er eentje die je eigenlijk niet mag overslaan! In de winter is de sneeuwscooter hét vervoersmiddel in Lapland. Overal zie je routes voor deze sneeuwscooters, zelfs met rotondes ;-). In het begin vond ik het even spannend, maar oh my wat is het gaaf om met de sneeuwscooter rond te touren! Het landschap van Lapland is geweldig en helemaal als je er met zo’n snelheid doorheen kan rijden.

Wij hadden onze tour geboekt via het toeristen informatiepunt bij Kinos Safaris. Het voordeel bij Kinos Safaris vonden wij de kleine groepen. We waren in totaal met acht personen en dat was een fijne groep. Doordat iedereen vrij ontspannen was met rijden, konden we net wat verder (en harder 😉 ) rijden dan normaal en waren we uiteindelijk onderweg nog gestopt bij een rendieren boerderij voordat we terug scheurden richting het beginpunt.

Ice Gallery

Halverwege hadden we een bezoek gebracht naar de Ice Gallery. De Ice Gallery is een ijshotel die ieder jaar in oktober in een nieuw thema wordt opgebouwd, waarna het in april sluit omdat het dan begint te smelten. Voor de echte diehards, kun je in dit hotel een nacht boeken en starten de prijzen met ongeveer gemiddeld 170 euro per persoon per nacht. Durf jij het aan? 😉

Voor de tour waren wij 106 euro per persoon kwijt, inclusief toegang tot de Ice Gallery, drinken en wat lekkers. Naast dat wij al aardig warm waren aangekleed, kregen wij hier nog een extra warm pak aan en een helm voor de veiligheid. Er is een 0% alcohol tolerantie, dus houd rekening mee dat je een blaastest krijgt om uiteindelijk deel te kunnen nemen!

Husky tour

Dé activiteit waar ik van tevoren echt naar uit had gekeken! Lekker touren met die te lieve husky’s. Ook deze tour hadden we via het toeristen informatiepunt geboekt. Nadat we bij het toeristenbureau waren opgehaald en later bij de huskyfarm waren uitgestapt, hoorden we de honden al uitgelaten blaffen. De honden van deze boerderij worden getraind voor wedstrijden en stonden dus al te springen tot ze konden gaan rennen. Omdat het deze dag extra koud was (minstens -35 graden!) kregen we nog extra warme kleding, schoenen en eventueel extra wanten.

Na een korte uitleg kregen Ruud en ik een privé tocht, omdat wij de enige waren die de 15 kilometer tocht deden. Helemaal top natuurlijk!. Mijn haren en wimpers waren na de tocht wit van het ijs, mijn voeten en handen deden pijn van de kou, maar wat een ervaring! Naderhand konden we lekker met de husky’s knuffelen en opwarmen in de Kota met een warm drankje erbij.

Deze tocht kostte 185 euro per persoon. Dit was een tocht van 15 kilometer en we hadden zelf de slee bestuurd (en halverwege omgewisseld). Je krijgt indien nodig extra kleding en vervoer naar de boerderij en een warm drankje zijn inbegrepen. Uiteraard krijg je de tijd om nog lekker met de honden te knuffelen en uiteraard veel foto’s te maken. Een tour die ik echt iedereen kan aanraden!

Santa’s Cabin

Santa’s Cabin is dé plek waar de Kerstman zou zijn opgegroeid. Hier is dan ook een film opgenomen en het huisje is te bezoeken. Er wordt een sneeuwschoenenwandeling aangeboden voor 110 euro per persoon, maar gezien wij zelf een auto hebben en onze eigen sneeuwrackets hebben, konden wij dit op eigen houtje doen. We zijn als eerste naar de Gondelbaan gereden, ongeveer vijf minuten rijden vanaf Levi. Voor 9,50 euro kun je een return ticket kopen en vanaf de top van de Levi berg kun je naar Santa’s Cabin wandelen. De route ernaar toe staat nergens aangegeven, maar als je de Gondelbaan uitkomt is het gelijk naar rechts en dan naar beneden. Vanaf Santa’s Cabin heb je een prachtig uitzicht over Levi en op heldere dagen kun je enorm ver kijken.

Wandelen

Rondom Levi zijn er ontzettend veel routes voor winterwandelingen. Er is een mooi overzicht van alle routes te vinden in een boekje die je bij het toeristen informatiepunt gratis kunt verkrijgen. Zo hebben wij een stuk gewandeld over het Immel meer en hebben wij aan de noordoost kant van Levi een prachtige route gelopen met onze sneeuwrackets. De afstanden staan goed aangegeven en de route is prima te bewandelen. Wij hebben wat geld kunnen besparen, doordat wij onze eigen sneeuwrackets mee hadden genomen. Maar mocht je deze willen huren, dan kost dat ongeveer  15 euro voor drie uur en kun je regelen bij ZERO Point.

Rendieren Safari

Het voordeel van een eigen auto is dat je niet voor alle activiteiten een tour hoeft te boeken, maar je dit gemakkelijk zelf kunt regelen.  Zo ook de rendieren safari hadden wij zelf geregeld. We hadden deze geboekt bij Ounaskievari, een rendierenboerderij die ongeveer acht kilometer van Levi af lag. Voor 50 euro per persoon kregen we een rendierentocht van drie kilometer, mochten we de jongere rendieren voeren en kregen we onder het genot lokale koekjes en warme chocomel uitleg over de boerderij, de rendieren en de omgeving. Mocht je van plan zijn om een rendieren safari te doen check dan zeker even hun website.

Kortom, Fins Lapland heeft genoeg te bieden en heeft mij enorm verrast! Helaas hebben wij het Noorderlicht niet gezien, maar dat is een goede reden om nog eens terug te gaan. Mocht je andere delen van Lapland gaan bezoeken dan laat het me zeker weten! Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik Lapland nog eens ga bezoeken ;-).

Tip: Vergeet vooral niet te genieten! Wij hebben heel rustig aan gereisd, door lekker te wandelen, afgewisseld met een activiteit en de avond te pakken voor gezellig eten, spelletjes en uiteraard de Finse sauna. De dagen zijn kort in de winter dus probeer al die tijd te pakken om je even helemaal te wanen in het echte Winter Wonderland!

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.