Home Azië 8 momenten in Azië waar ik me niet op had voorbereid

8 momenten in Azië waar ik me niet op had voorbereid

by Aimy
Bukit Lawang - Waar is Aimy

Met de kou van de afgelopen dagen, droom ik het liefst over warme zomerdagen en heerlijke reizen door Azië! Een goede terugblik naar mooie momenten op onze rondreis in 2014!

Maart 2014, net afgestudeerd en ik stond samen met mijn vriend klaar om rond te reizen. Voor een half jaar met onze backpack Zuidoost Azië verkennen. Ondanks dat we alleen de eerste nacht in Bangkok hadden geboekt en voor de rest nog geen idee hadden wat ons stond te wachten, hadden we ons al aardig voorbereid.

Voor een reis kun je veel voorbereiding treffen. Maar er ontstaan altijd (prachtige) momenten die je reis extra bijzonder maakt. We hebben veel van die mooie momenten meegemaakt. Lees hieronder onze 8 momenten in Azië waar wij ons niet op hadden voorbereid

1. De eerste nacht de weg naar het hotel kwijtraken

Okay, dit was wel een klein beetje heel erg onze eigen schuld ;-). We waren de nacht ervoor na een lange reis eindelijk in Bangkok aangekomen en die dag hadden we het vooral lekker rustig aan gedaan. In de avond gingen we wat drinken met andere reizigers die we onderweg hadden ontmoet. Dat was geëindigd in een stapavond op Kho San Road! Lichtelijk aangeschoten liepen we terug naar het hotel, maar aangezien we nog geen 24 uur in deze stad waren, kenden we de weg niet goed. Na een paar keer aangesproken te worden met ‘are you lost, are you lost?’ waren we uiteindelijk de goede straat ingestoken en herkenden we ons hotel weer terug.

Bangkok - Waar is Aimy
Bangkok – Waar is Aimy

2. Met een zaklamp op zoek naar een ’toilet’, midden in de jungle

In Bukit Lawang hadden wij een prachtige jungletrekking gedaan. We sliepen bij een kamp langs een rivier. Een prachtige plek waar ik wel wat langer had willen blijven. Al had ik een toilet toch wel wat prettiger gevonden ;-). Ik was niet volledig voorbereid, dus met een zaklamp in de hand, liep ik ’s avonds een stukje van het kamp om naar het ‘toilet’ te gaan. Ik kan je vertellen, handig is anders! Vooral in het donker en je van tevoren van die spannende verhalen van beesten en insecten hebt gehoord ;-). Voor wie deze ervaring wilt aangaan (ik raad je het nog steeds aan hoor!), neem een hoofdlampje mee, maakt het allemaal net even wat makkelijker ;-).

3. Durian snoepjes eten

IEW! Dat was mijn eerste gedachte, echt! Durian had ik al eerder geprobeerd tijdens de reis naar Indonesië met mijn ouders, zus en broertje. En toen vond ik het ook al niet lekker. Echter zes jaar later, tijdens onze jungletrekking in Bukit Lawang, Sumatra, Indonesië kregen we durian snoepjes aangeboden. Ik dacht, het kan vast niet zo erg zijn als de durian vrucht zelf. Maar ik had het verkeerd. Het was zo vies! Aangezien ik deze had geproefd aan het begin van de jungletrekking (timing is niet mijn ding), heb ik gedurende de hele trekking die smaak in mijn mond gehad. Nooit doen!!

Onze gids destijds vertelde ons achter ook dat de lokale mensen zeggen; ‘Durian smells like hell, tastes like heaven. Voor de toeristen is het echter: Durian smells like hell and it tastes even worse‘. Ha, ze hebben gelijk ;-).

Durian - Waar is Aimy
Durian – Waar is Aimy

4. Op de fiets naar de ambassade in Laos

Vientiane, de hoofdstad van Laos. De grootste stad van Laos, waar niet zo heel veel te doen valt. Toch verbleven we een aantal dagen in deze stad, zodat we daar onze visum voor Myanmar konden regelen.

In taxi’s en bussen hadden we even geen zin, dus Ruud had een fiets geregeld om de visumaanvraag te doen (ik lag inmiddels met een buikgriep in bed). Twee dagen later, toen onze visum klaar zou liggen, had Ruud de buikgriep te pakken en was het mijn beurt om de fiets naar de ambassade te pakken.

Een fiets is prima te doen… in Nederland. In Laos kennen ze geen fietspaden, dus fiets je gewoon lekker op de drukke autoweg. Oh my, geen aanrader! Een half uur lang denken dat je wordt overreden is bepaald geen relaxt fietstochtje! Gelukkig konden we heelhuids Laos verlaten en konden we Myanmar gaan bezoeken ;-).

5. Scooter rijden

Ha! Voordat ik op reis ging had ik wel 100x tegen mezelf gezegd dat ik nooit scooter zou gaan rijden. Waarom zou ik dat doen, terwijl ik nog nooit scooter had gereden in Nederland? Think again! Een scooter is het vervoersmiddel in Zuidoost Azië en is de beste manier om ergens naar toe te rijden. Mijn eerste scooter ervaring was in Cambodja, op het moment dat we bij Villa Vedici in Kampot verbleven. We werden een beetje door onze vrienden daar overgehaald. En ach, 15 euro voor een week huren is dan ook geen geld. Na wat rond te hebben getoerd rondom Kampot, gingen we vervolgens een dag op pad naar Bokor Mountain. En dan heb ik het niet over 45 kilometer per uur, nee denk aan 80 kilometer per uur, in onze korte broekies en op slippers. Als ik hieraan terugdenk, WHY? Ik kan me niet voorstellen dat ik dit ooit nog zou doen, maar ach een mooie ervaring van Azië. En we zijn heelhuids terug gekomen ;-).

6. Bangkok als tweede thuis gaan voelen

De eerste dagen van onze reis brachten we door in Bangkok, Thailand. Een wereldstad, waar ik in eerste instantie zo snel mogelijk van weg wilde gaan. Een stad vol met geuren en drukte van eettentjes, scooters, auto’s en tuctucs. Rust kon je hier niet echt vinden. Nadat we al een tijdje op reis waren, realiseerde ik me dat deze stad voor mij de ideale plek was om ‘thuis’ te komen. Het mag dan wel een drukke stad zijn, maar wel een stad die alles heeft. In totaal zijn we vier keer naar Bangkok gegaan, voor doorreis, of gewoon om lekker in de stad te zijn. Dat ik zelfs nog steeds een beetje heimwee heb naar deze stad, kan ik zelfs nu niet geloven!

7. Pas kleding kopen als je er ECHT niet meer mee rond kunt lopen

Ik hou van kleding kopen. Ik heb nooit genoeg! Totdat ik op reis ging. Mijn backpack van 60 liter zat gevuld met alles waar ik het de komende zes maanden mee moest doen. Dus daardoor pak je eigenlijk alleen in wat makkelijk en praktisch is. Dus geen jurkjes die van tevoren nog gestreken moeten worden of blousjes die je uit moet hangen. Nope, back to basic! Aangezien ik tijdens het reizen zo gewend was geraakt aan mijn ‘basic outfit’ was het zelfs zo erg dat mijn broeken begonnen te slijten. Tot gaten toe! Met veiligheidsspelden hield ik mijn kleding bij elkaar (kun je het voorstellen!), dus eenmaal in Indonesië hadden we toch maar een shopping mall bezocht om mezelf te voorzien van een fatsoenlijke broek en een t-shirt zonder gaten ;-). Dit is één van de momenten die voor anderen misschien niet zo interessant zijn, maar voor mij des te meer. Ik was op dat moment zo’n andere leefstijl gewend, dat kleding kopen totaal niet meer ‘vanzelfsprekend’ voor mij was.

8. Met een truck de berg oprijden

Veiligheid voor alles. Toch? Niet in Azië, haha. Die veiligheid was echter toch ver te zoeken toen we een truck in stapten om de Golden Rock in Myanmar te bezoeken. 45 man werden in deze truck geladen en met 80 kilometer per uur reden we voor een half uur deze weg omhoog. Was het spannend? Ja! Was het leuk? Soms haha. Ook dit is een typisch moment waar je van tevoren niet over na moet denken, maar gewoon moet doen. Het uitzicht was echter een beetje tegengevallen. De Golden Rock staat op een rand van een berg waar je een prachtig uitzicht over hebt. In ieder geval, als de zon schijnt. Bij ons was het zo mistig dat we niets konden zien. Maar ach, die truck ervaring hebben we in ieder geval in the pocket!

Heb jij ook zo’n bizarre ervaring meegemaakt, die alleen in Azië kan voorkomen? Laat het me weten!

You may also like

2 comments

Linda | travellersoftheworld 10 december 2017 - 23:13

Super leuk om te lezen 🙂 Scooter rijden wil ik niet doen op reis, want je bent niet verzekerd en ik heb geen ervaring, maar wie weet veranderd die gedachte nog en dan ben ik daar dus ook niet op voorbereid. Er zijn altijd genoeg dingen die compleet anders gaan, zo werd ik ziek in Beijing en moest ik naar het internationale ziekenhuis, heel avontuur ook weer :p

Reply
Aimy 12 december 2017 - 17:19

Haha klopt! Dat was ook mijn gedachte. Op reis gaat toch alles dan je van te voren bedenkt. En maar goed ook ?. Al is dat ziek zijn wat minder natuurlijk!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.