Home Nederland Staycation Maastricht: Op vakantie in zuid Limburg

Staycation Maastricht: Op vakantie in zuid Limburg

by Aimy
Molen van Lombok - Waar is Aimy

Limburg, een prachtige provincie waar ik veel, maar dan ook echt veel te weinig heen ga. En dat terwijl ik daar (schoon)familie heb wonen. In Maastricht welgezegd. Een weekend lang zijn Ruud en ik lekker in de watten gelegd en hebben wij een enorm ontspannen familieweekend gehad. Een klein beetje centrum meegepakt, maar vooral lekker veel van de omgeving bekeken. Kortom, een staycation die ik jullie niet ga onthouden!

Wandelen bij de Apostelhoeve

Na dankbaar een stuk Limburgse vlaai te hebben verorberd, gingen we wandelen. Ik wilde graag eens terug naar de wijngaarden, dus bezochten we tijdens deze wandelroute de Apostelhoeve en haar omgeving. De Apostelhoeve ligt op één van de oudste wijndomeinen van Nederland waar de druivensoorten voor prachtige witte wijnen zorgen. Verlaat de Apostelhoeve natuurlijk niet zonder een rondleiding, of wat wijnen te hebben ingeslagen!

In de buurt van de Apostelhoeve kun je erg lekker wandelen. Zo wandel je over de Jeker, langs de Molen van Lombok, en door het platteland dat ook wel ‘la campagne’ wordt genoemd.

Wijnen bij Château Neercanne

Heel goedkoop is het niet, maar om je even in een prachtige kasteelomgeving te wanen, is een rosétje op het terras van Château Neercanne de moeite waard! Met een ruim uitzicht over de heuvels van Limburg, waar je onder andere de Sint Pietersberg kunt zien, zit je nog geen 100 meter van de grens met België. En heb je nog tijd over om te wandelen? Het gebied eromheen ligt vol met wandelpaden!

Een rondje Bemelen

Om het Franse gevoel nog even vast te houden is een wandeling bij Bemelen hetgeen wat je niet mag overslaan! Niet alleen kun je de Bemelerberg opklimmen, maar wandel je langs appelbomen, door het platteland en kun je afkoelen met een drankje bij dorpscafé Roemers, waar je uitzicht hebt over de heuvels van Bemelen. Niet voor niets staat Bemelen als synoniem voor ‘klein maar fijn’. Gezien wij er vlakbij verbleven, heb ik dit rondje tweemaal gelopen dat weekend!

Een bezoek aan de mergelgrotten

Eigenlijk mag je Limburg niet verlaten zonder een rondleiding door de mergelgrotten te hebben gedaan. Er zijn meerdere ingangen en daarmee dus ook een diversiteit aan rondleidingen. Zo heb je een rondleiding bij Valkenburg en bij de Sint Pietersberg. Al eerder heb ik een rondleiding gehad bij de Sint Pietersberg, waar je je waant in de kilometer lange donkere tunnels. Afgelopen keer hebben wij een rondleiding gedaan, net voorbij Maastricht en over de grens in België. De grotten van Kanne. Deze worden onderhouden en in gebruik genomen door de dorpelingen van Kanne en laten zij met hun rondleiding zien hoe hun deel van de grotten in gebruik worden genomen. Zo is er een trouwlocatie, zit er een champignonkwekerij en is het dé opslagplek voor bier en wijn.  

Industriegebied ENCI

Een cementindustrie is niet het eerste waar je opkomt als je gaat wandelen. Maar sinds 2017 is er een groot wandelpad aangelegd, waar je een mooi uitzicht hebt over de mergelgrotten, de groeve en de grote cementfabriek. Sinds 2019 is de fabriek officieel gesloten en liggen er plannen klaar om van deze omgeving een recreatiegebied te maken. Kortom, zeker een bezoekje waard om alles nu in originele staat te kunnen bewonderen.

Centrum van Maastricht

Velen van jullie zijn vast al eens in Maastricht geweest. Een fijne en gezellige stad, met veel terrasjes, leuke smalle straatjes en niet te vergeten: Het bekende Vrijthof. Wandel eens langs de oude stadsmuren of loop iets verder door naar de Tapijnkazerne, de voormalige kazerne van Maastricht. En voordat je uit Maastricht vertrekt: Zorg dat je genoten hebt van een frietje zuurvlees (ofwel ‘zoervleis’), de specialiteit van Maastricht!

Wat was het een heerlijk weekend! Een Nederlandse staycation met een echt vakantiegevoel! Heb je mijn blogs al gelezen over een staycation in Den Bosch of Amsterdam?

You may also like

1 comment

Saskia 8 augustus 2020 - 09:32

Leuk on te lezen! Mijn eigen stad door andere ogen gezien. Veel mooie bekende plekjes!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.