Home Europa Met een huurauto door Fins Lapland

Met een huurauto door Fins Lapland

by Aimy
Autorijden in Lapland

In het noordelijke gebied van Scandinavië is Lapland te vinden. Lapland is het noordelijkste gebied van de landen Noorwegen, Zweden en Finland. Dit gebied ligt in de poolcirkel en heeft een uniek karakter. Dit is natuurlijk hét gebied waar de Kerstman woont en ideaal om met een huurauto te verkennen ;-).

Eind januari ben ik samen met Ruud naar het Finse deel van Lapland geweest. Tijdens de voorbereidingen kwam ik erachter dat ik maar weinig informatie kon vinden over het huren van een auto tijdens de winter. Dus heb ik er een blog over geschreven! Hieronder vind je informatie en onze ervaring over het rijden door Fins Lapland.

Kittilä Airport

Lapland is een groot gebied en heeft dan ook meerdere vliegvelden. Fins Lapland heeft maar liefst vier vliegvelden: Rovaniemi, Ivalo, Kuusamo en Kittilä. Wij zijn met TUI naar Kittilä gevlogen en na ongeveer 3,5 uur reizen stonden we ineens met -15 graden in Lapland!

Kittilä Airport is een heel klein vliegveld, waardoor je binnen vijf minuten alweer buiten staat. Ideaal! Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het dichtbijgelegen skioord Levi reizen. Aangezien wij ruim een week in Lapland zouden zijn en van wat meer vrijheid houden, hadden wij ervoor gekozen om een auto te huren.

Kittilä Airport

In Nederland hadden wij drie weken voor vertrek een auto gehuurd via EasyTerra bij Sixt. Voor 280 euro (inclusief volledige verzekeringen, exclusief benzine) hadden wij de auto voor een hele week. Nadat we waren geland liepen we direct door naar de balie van Sixt om onze auto op te halen. Nog geen twintig minuten later stonden wij met de sleutel in onze hand om de auto op te halen. Ha! Nog een voordeel van zo’n klein vliegveld. En omdat wij de huurauto van tevoren al hadden gereserveerd stond de auto al warm te draaien toen we ernaartoe liepen. IJsvrij, sneeuwvrij, opgewarmd en klaar om weg te rijden.

Lees hier mijn kostenoverzicht voor Fins Lapland!

De wegen van Fins Lapland

Het is natuurlijk even spannend om in het buitenland én in een winters landschap te rijden. Echter is dit ons erg meegevallen. Hoewel de wegen natuurlijk wat gladder zijn, soms enorm onder gesneeuwd kunnen zijn en je zicht door opstuivend sneeuw wat minder kan zijn, wordt het goed bijgehouden. Vooral de grotere wegen zijn goed onderhouden en zijn heel goed te rijden. De banden van de auto hebben spikes waarmee je goed grip hebt op de weg. En een roadtrip in dit prachtige winterse Lapland is natuurlijk adembenemend mooi!

Een groot voordeel van het rijden in Fins Lapland is dat de wegen erg rustig zijn. Op af en toe een (vracht)auto na was er verder niemand op de weg en over het algemeen rijden ze hier heel voorzichtig. Voordat wij naar Lapland gingen, had ik gelezen dat je met name moet oppassen voor rendieren die ineens kunnen oversteken. Dit hebben wij zelf niet meegemaakt, maar wel goed om rekening mee te houden.

Wegrijden

Bereid je voor op de koude winterse dagen in Lapland! Je bent zelf (hopelijk!) goed aangekleed, maar ook de auto heeft er in de winter wat meer moeite mee. Nu zijn de huurauto’s in Finland natuurlijk goed ingesteld op het winterse weer, maar toch wat tips om gemakkelijk weg te kunnen rijden. De meeste auto’s hebben een kabel in de auto liggen die je kunt aansluiten om de motor van je auto voor te verwarmen. Hierdoor kun je snel wegrijden zonder je auto van te voren op te starten. Bij onze tweede accommodatie hadden we deze mogelijkheid niet en duurde het iets langer voordat de auto was opgewarmd. Wat we dan deden, was overdag in Levi zelf de accu verwarmen bij één van de parkeerplaatsen.

Een roadtrip in dit prachtige winterse Lapland is natuurlijk adembenemend mooi!

Fins Lapland

Vrijheid

Een groot voordeel van een huurauto vond ik de flexibiliteit. Je hoeft dan niet met -20 graden op een bus te wachten en je bent minder afhankelijk van (openbaar) vervoer bij excursies, wat je tijd en geld scheelt! Zo hebben wij op eigen houtje onze activiteit bij de rendierenboerderij geregeld en zijn wij zelf naar de gondelbaan gereden, die ons naar de bergtop van Levi bracht. Daarnaast kies ik liever voor een prachtig huisje in de bossen in plaats van een appartement in het centrum van een skioord. Doordat wij een auto hadden, waren we binnen tien minuten in de drukte, maar konden we wel genieten van de rust die Fins Lapland uitstraalt.

Kortom, het huren van een auto kan ik je echt aanraden! Uiteraard is het even wennen, maar het is heel goed te doen. Een huurauto geeft zoveel meer vrijheid en je kunt veel meer ondernemen. Doen dus!

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.