Home Azië Thee cultuur van Japan – Matcha en Thee ceremonie in Kyoto

Thee cultuur van Japan – Matcha en Thee ceremonie in Kyoto

by Aimy

Thee. Ik ben gek op thee. Ik wil weten waar thee vandaan komt, hoe het wordt verwerkt en vooral hoe je de heerlijkste blend ervan maakt. Naast koffie kan ik wel degelijk zeggen dat ik ook een thee verslaving heb. Ik heb een officieel koopverbod gekregen van mijn vriend, aangezien ik geen theedoos heb, maar inmiddels een theekist (en de rest van de thee nog op een meter brede plank in de voorraadkast heb liggen)!

Aangezien Japan bekend staat om hun theeën kon ik uiteraard Japan niet verlaten zonder hier wat geproefd te hebben. In deze blog beschrijf ik mijn bijgewoonde theeceremonie en een theeproeverij die ik heb gedaan bij een traditioneel thee huis in Kyoto.

Japanse thee

Groene thee, dat is dé thee waar Japan om bekend staat. En dan met name de matcha thee is erg populair. Maar wat is matcha poeder eigenlijk? En waarom is het populair?

Matcha thee is een groene thee die volledig is gemalen tot een fijne poeder. Doordat de poeder als thee volledig wordt opgenomen (in tegenstelling tot groene thee, waarbij je alleen de blaadjes laat trekken), zorgt dit dat de stoffen harder gaan werken. Zo zorgt matcha ervoor dat je je beter kunt concentreren, sneller tot rust kan komen en een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Een goede reden dus om eens een kopje matcha per week te drinken!

Thee ceremonie bij Camellia Tea Experience

Een thee ceremonie bijwonen stond hoog op mijn lijstje, voordat we naar Japan zouden gaan. Wij hadden onze ceremonie bij Camellia Tea Experience geboekt. We moesten even zoeken voordat we de locatie hadden gevonden, maar na een tijdje zoeken hadden we deze gevonden in een zijstraatje in de bekende wijk Gion.

De ceremonie duurt ongeveer een uur. In dit uur kregen we in een groepje van totaal acht personen een demonstratie te zien waarin de gastvrouw op traditionele wijze de matcha thee ging klaar maken. Hierbij legde de gastvrouw uit hoe een traditionele thee ceremonie in zijn gang gaat, welke belangrijke rituelen hierbij horen en wat je nodig hebt om zo’n ceremonie te houden. Zo hebben wij een demonstratie gehad van 20 minuten, maar duurt dit in een echte ceremonie maar liefst drie uur. Drie uur! Dat betekent drie uur lang rechtop op je knieën zitten. Probeer dat maar eens 20 minuten lang ?. Ik zat na vijf minuten al in de kleermakerszit, haha!

Na de ceremonie mocht Ruud de thee proeven en beoordelen (uiteraard vond ‘ie het goed, ha!). En toen mochten wij zelf onze matcha maken. Aangezien matcha van zichzelf vrij bitter is, wordt deze thee gedronken in combinatie met iets zoets en hadden wij er een stukje rijstcake bij gegeten. Wil je wat meer te weten komen over de theecultuur van Japan? Dan zou ik een thee ceremonie bij Camellia in Kyoto zeker aanraden!

Camellia
Camellia
Camellia
Camellia

Thee tasting bij theehuis Ippōdō

Naast de matcha thee ceremonie was ik als echte theeliefhebber ook nieuwsgierig naar de ‘gewone’ groene thee. Heel gewoon is deze groene thee niet, want om de beste kwaliteit te proeven, hebben wij theehuis Ippōdō bezocht. Dat er verschil is tussen groene thee, dat was me bekend. Maar dat er nog zo’n groot verschil kon zijn in kwaliteit tussen deze theeën kwam ik na de uitleg van onze gastvrouw pas achter. Zo wist ik van het bestaan van Sencha thee, maar wist ik niet dat er zo’n enorm smaakverschil zou zijn tussen de diverse soorten. Wij hebben een ‘seizoens’ Sencha gekozen. Een Sencha thee van het jongste blad. Naast deze thee hadden we ook nog de groene Gyokuru gekozen en na een uitleg over de manier van schenken en overgieten, konden we genieten van deze fijne Japanse traditie :-).

Ippodo
Ippodo
Ippodo
Ippodo

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan raad ik je een bezoek aan een traditioneel theehuis enorm aan en zou ik zeker een thee ceremonie bijwonen om meer te weten te komen over de theecultuur van Japan!

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.