Home Italië Vijf redenen waarom je Siracusa moet gaan bezoeken

Vijf redenen waarom je Siracusa moet gaan bezoeken

by Aimy

Siracusa is één van de mooiste steden van Sicilië. In Siracusa vind je een groot archeologisch park met opgravingen uit de Griekse en Romeinse tijd, dat een bezoek waard is. Maar waar Siracusa echt populair om is geworden, is te danken aan het mooie eiland Ortigia, het oude centrum van Siracusa. Als je het over Siracusa hebt, komen de meeste verhalen voornamelijk vanuit Ortigia. In Ortigia is het te doen. Dat zie je direct zodra je over de brug richting dit oude centrum loopt. De wateren eromheen zijn gevuld met kleine (vissers)bootjes.  Op dit eiland vind je talloze gezellige eettentjes en cafés, winkels en mooie pleinen. De smalle en gezellige straatjes laten je verdwalen en op de meest gezellige plekken uitkomen.

Siracusa

  1. Bezoek de opgravingen in het archeologisch park van Siracusa

Voor de liefhebbers van opgravingen, cultuur en geschiedenis is dit een must-do als je Sicilië gaat bezoeken. Binnen dit park vind je mooi een oud Romeins amfitheater, wat in 200 n.C. werd gebruikt voor gladiatoren gevechten en paardenwedstrijden. Maar de echte reden om dit park te bezoeken is voor ‘Teatro Greco’, waar in 500 v.C. meer dan 15.000 bezoekers per voorstelling dit theater konden betreden.  Vanaf de bovenste rand van het theater heb je een prachtig uitzicht.

Naast het theater vind je ‘Latomia del Paradiso’, een mysterieuze tuin die verstopt zit tussen rotsen. Deze tuin is gevuld met prachtige bomen en planten en je kunt er ook nog een catacombe bezoeken. Kortom, een bezoek waard!

Ticketprijs voor het archeologisch park: 10 euro (vijf euro voor studenten t/m 25 jaar)

Ortigia, het oude centrum

  1. Verdwalen in het oude centrum Ortigia

Ortigia heeft een tal aan bezienswaardigheden maar de highlight van dit oude centrum is toch zeker wel de prachtig grote Piazza Duomo en de kathedraal dat je midden op het eilandje kunt vinden. Het contrast met de kleine smalle straatjes maakt dit des te bijzonderder en is fijn om overheen te wandelen.

Castello Maniace is een andere bezienswaardigheid, helemaal verstopt in het puntje van Ortigia. Dit kasteel heeft tal van uitkijkpunten, dat in de 13e eeuw zorgde voor de bewaking van het eiland. Toen wij er waren, was dit kasteel helaas in onderhoud, wat zorgde dat wij alleen het plein ervoor konden bezoeken. Een beetje jammer, maar een wijds uitzicht over de zee maakte veel goed!

De straatjes rondom Piazza Duomo zijn prachtig, maar ook populair! Wanneer je de drukte van toerisme een beetje wilt ontvluchten kun je het beste de wijk la Giudecca bezoeken. Deze wijk vind je aan de andere kant van het eiland (je bent er zo, want het eiland is niet groot). Hier vind je precies dezelfde fijne straatjes, maar dan voor jou alleen!

  1. Koffie drinken aan de bar

Okay, dit is niet alleen typisch Siciliaans maar vooral typisch Italiaans. Een cappuccino of espresso drink je aan de bar, niet aan een tafel. Het kan wel, alleen betaal je aan de bar 60 cent voor een espresso en aan een tafel 2,60 euro. Scheelt veel, niet ;-)?

Als jullie Wie is Aimy hebben gelezen, zullen jullie vast wel begrijpen dat ik Sicilië niet zal verlaten zonder een paar koppen goede koffie ;-). En dat heb ik dus ook zeker niet gedaan. Op iedere hoek van de straten van Siracusa (en de rest van Sicilië) vind je wel een koffiebarretje waar je voor een espresso terecht kunt. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Een cappuccino hebben we nog gauw op onze laatste dag in Ortigia gedronken. Uiteraard in de ochtend, want een cappuccino drink je in Italië alleen in de ochtend. Na 12:00 uur is dit niet meer oké ;-).

 

  1. Siciliaans lunchen en dineren

Zoals ik al in een eerder artikel had geschreven, was ik niet zo onder de indruk van het eten in Taormina. Dit in tegenstelling tot Siracusa, waar ik me culinair heel prima kon vermaken. Ortigia heeft een walhalla aan geweldige eettentjes, van traditioneel 5 gangen Italiaans tot de beste pizza’s van de wereld. Nou ben ik natuurlijk gek op eten, maar van het Italiaanse eten kan ik geen genoeg krijgen. Zo hebben wij heerlijk pizza’s op, met de meest gekke combinaties als beleg en hebben wij typisch Siciliaanse gerechten op met de beroemde burrata kaas en de heerlijke Nero d’Avola wijn.

  1. Ontbijten op de markt bij Caseificio Borderi

Iedere maandag t/m zaterdag opent Caseificio Borderi om 6:00 uur haar deuren tot 16:00 uur. Dit zaakje verkoopt de meest fantastische broodjes die ik ooit heb gegeten. Niet alleen de kwaliteit is enorm goed, de broodjes zijn ook letterlijk enorm! Een sandwich kost vijf euro en die snijden ze doormidden zodat je er met z’n tweeën van kunt eten.

Dit zaakje staat op de hoek van de groente- en fruitmarkt van Ortigia en is enorm populair. Wij waren hier in eerste instantie in de middag naartoe gelopen om te lunchen maar aangezien de rij bijna 10 meter lang was, kozen we ervoor om de volgende dag in de ochtend te gaan. Gewoon heerlijk als ontbijt.

Wij hebben deze ochtend een half uurtje moeten wachten, alleen was het wachten nog nooit zo leuk geweest. De broodjes zijn niet alleen heerlijk, ze maken er ook nog eens een show van. Wanneer de ene dame de broodjes staat te maken en belegt met de meest verse Italiaanse kazen, worsten, olijven en tomaat, stond Antonio voortdurend uit te leggen welke producten ze hebben, die je vervolgens mag gaan proeven.

Praktisch

Wij hadden onze accommodatie in Siracusa op tien minuten loopafstand van Ortigia en om de hoek bij het de haven van Siracusa. Ideaal! Wij sliepen bij Syracuse Apartments. De eigenaar van deze appartementen sprak geen woord Engels, maar via Google Translate konden we elkaar prima begrijpen. Met een bord vers fruit kregen we een warm welkom en was een fijne start van een uitstekend verblijf in Siracusa. Aangezien wij met de auto door Sicilië hadden gereisd, was het ideaal om gratis in deze straat te kunnen parkeren.

Zo, dat was ‘m weer! Welk stadje heeft bij jullie zo’n indruk gemaakt? Lees hier onze hele reisroute door Sicilië. En mocht je helemaal nieuwsgierig zijn, lees dan dit artikel op sicilië.nl.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.