Home Europa Een route door wereldstad Rome; Dag 1

Een route door wereldstad Rome; Dag 1

by Aimy

Rome is een stad waar je niet zo snel bent uitgekeken. Welke straat je ook in loopt, ieder plekje lijkt wel een kleine museum. Om de hoogtepunten niet te missen, hebben wij van tevoren gepland wat we per dag wilden zien en hier een route van gemaakt. In deze blog zal ik dag 1 van onze stedentrip beschrijven.

Route: Vaticaanstad & het oude centrum


10:00 uur Vaticaanstad

In de ochtend hebben wij bij Termini station de metro gepakt naar Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat van de wereld en wordt geregeerd door de paus zelf. Vaticaanstaat telt maar 840 inwoners en deze bestaan voornamelijk uit priesters, geestelijken, zusters en de Zwitserse Garde.

10:30 uur Vaticaanmuseum

We begonnen direct bij het Vaticaan museum. Met het geluk dat wij een doordeweekse dag in januari hadden gepakt, hoefden wij niet te wachten en konden wij direct het museum binnen. Dit prachtige gebouw met een ontelbaar hoeveelheid mooie kunst en geschiedenis is een plek waar je gemakkelijk een paar dagen voor uit kunt trekken. Nou hadden wij dit prima in een halve dag kunnen doen, maar weet ik wel dat ik hier nog een keer naar terug wil gaan.

Hoewel de Sixtijnse kapel de meest heilige plek is van het Vaticaanstad, vond ik de gangen die je betrad, voordat je naar de Sixtijnse kapel zou gaan, minstens zo mooi. Bijzonder vond ik de plafondschilderijen die met een gouden gloed werden opgelicht.

12:30 uur Sint Pietersplein

Dit plein is zonder meer het grootste en mooiste plein die ik ooit heb gezien! Het Sint Pietersplein is gebouwd tussen 1656 en 1667. De symmetrie van de zuilen die perfect zijn gebouwd, met in het midden de Sint Pieterbasiliek, maakt dit plein zo bijzonder.

13:00 uur Sint Pietersbasiliek

De Sint Pietersbasiliek is de highlight van Vaticaanstad en was tot 1989 de grootste basiliek van de wereld. Dit prachtige gebouw is gratis te bezoeken, maar daarvoor moet je even in de rij staan. Wij hadden nogmaals het geluk met ons bezoekje in januari, waardoor we maximaal 20 minuten hoefden te wachten. Voordat we de basiliek zelf gingen bezoeken, kozen wij ervoor om de koepel te beklimmen. Voor de koepel heb je wel tickets nodig, maar ik kan dit voor 200% aanraden! Na heel wat treden te hebben beklommen heb je werkelijk waar het mooiste uitzicht over Vaticaanstad, met als hoogtepunt je zicht over het Sint Pietersplein. Nadat je de koepel hebt bezocht, kom je vanzelf terecht in de basiliek en kun je deze nog uitgebreid gaan bewonderen.

14:30 uur Tijd voor lunch!

Na een halve dag rondstruinen door het Vaticaan waren wij best wel toe aan een goede lunch! Wij hebben de heerlijkste panini van Rome gegeten bij 200 gradi. Voor 5 euro hadden wij een panini gevuld met champignons, Italiaanse ham en kaas en hadden we weer voldoende energie voor een stevige wandeling terug naar het centrum!

15:30 uur Het oude centrum

Omdat Rome eigenlijk één grote museum is, hadden wij ervoor gekozen om lopend terug naar het centrum te gaan. Langs het water, via de Castel Sant’angelo (engelenburcht) liepen we over de Engelenbrug weer richting het centrum.

16:30 uur Pantheon

Via Piazza Navona, waar we later nog terug naar toe zouden gaan, liepen we door naar het Pantheon. Na even lekker te hebben gezeten bij de fontein en te hebben genoten van het gezellige plein zijn we het Pantheon binnengelopen. Het Pantheon is één van de meest best bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd. Wat dit gebouw zo bijzonder maakt is de koepel met een opening in het midden waarmee het enige daglicht naar binnen kan schijnen.

17:00 uur Trevi Fontein

Om ervoor te zorgen dat ik zeker nog een keer terugkom in Rome hebben we braaf een muntje gegooid in de beroemde Trevi Fontein. De populariteit van deze fontein is te danken aan de film ‘La Dolce Vita’. Plan hier prima een uurtje voor uit om de Trevi fontein en haar details te bewonderen, maar ook het hele spektakel eromheen te observeren.

17:30 uur Spaanse trappen

Op mijn 15e ben ik met school eerder een keer naar Rome geweest. Ik heb er weinig foto’s van en kan me er niet alles meer van herinneren. Eén van mijn beste herinneringen die ik heb zijn de avonden bij de Spaanse trappen. Dat was de plek waar we met de klas verzamelden, voordat we terug naar onze accommodatie gingen. Die gezellige sfeer rondom deze trappen wilde ik graag nog eens meemaken. Dus een bezoek naar de Spaanse trappen was een absolute must! Ga op de trap zitten bewonder de verkopers die rondlopen en de honderden toeristen die foto’s maken of net terug komen van een middagje luxe shoppen.

18:30 uur Giuliano Pompi

Meestal neem je een dessert na het eten, maar wij kozen er vandaag voor om daarmee te beginnen! Eigenlijk ook de beste volgorde, aangezien ik altijd in ben voor dessert ;-). Vlakbij de Spaanse trappen vind je Giuliano Pompi. Hoewel ik niet zo’n fan ben van tiramisu hebben we daar de lekkerste aardbeientiramisu ooit op!

19:00 uur Geen dag zonder koffie

Althans, niet in Rome! Als echte koffieliefhebber heb ik de beste koffietentjes opgezocht. Zo heb ik mijn eerste espresso in Rome gedronken vlakbij het Pantheon. Tazza Doro staat ook wel bekend als één van de beste tentjes van Rome en ik geef ze geen ongelijk. De biologische Javaanse espresso was heerlijk!

20:00 uur Dineren bij Baccano

Deze wijnbar was voor ons de ideale plek om bij te komen van deze dag. Baccano kent een enorme hoeveelheid aan wijnen en wordt speciaal geserveerd door een wijnspecialist. De mozzarella die wij als voorgerecht hebben gehad, eet je nergens zo lekker als daar en de verse pasta’s en lasagne moet je geproefd hebben. De ideale plek na een dagje rondgestruind te hebben door Rome!

Dit was dag 1 van onze stedentrip door Rome. Zijn jullie wel eens naar Rome geweest? Lees hier onze ‘culinaire’ route door Rome.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.