Home Azië De Sibayak vulkaan op Sumatra

De Sibayak vulkaan op Sumatra

by Aimy

‘De wereld ligt aan je voeten’

Dat was mijn eerste gedachte toen ik bovenaan de Sibayak vulkaan stond. Een enorm heerlijk gevoel op een prachtige plek, waar ik hoop ooit nog eens terug te komen!

De Sibayak vulkaan is een actieve vulkaan in Indonesië op het eiland Sumatra en is 2094 meter hoog. Omdat Sumatra minder populair is dan de eilanden Java, Bali of Lombok, heb je de kans dat je dan ook (bijna) alleen kunt zijn op deze vulkaan. Daar waren wij natuurlijk nieuwsgierig naar geworden en we kozen voor de zonsopgang op de Sibayak vulkaan!
Deze vulkaan is te beklimmen vanuit het kleine dorpje Berastagi. Je kunt zelfstandig de klim naar de vulkaan maken, maar wij hadden gekozen voor een lokale gids, om meer te weten te komen over dit gebied.

Hiken

We hadden de klim telefonisch geboekt bij onze gids Abdy. Abdy runt samen met zijn vrouw de Berastagi Nachelle Homestay. Naast het runnen van de homestay is Abdy een lokale gids die je Berastagi kan laten ontdekken, zoals geen ander dat kan. Zijn hele leven woont hij al in dit dorp. Hij vertelt prachtige verhalen over het eiland, het dorp en de rondom gelegen vulkanen.

Met een busje reden we Berastagi binnen en Abdy stond ons al op te wachten bij het station. Na het maken van afspraken voor de klim op de Sibayak vulkaan, had Abdy ons een route gegeven door Berastagi waarmee we onze middag nog konden vullen. De route liep langs oude Hollandse huizen, die waren gebouwd op mooie heuvels. Uiteindelijk kwamen we bij de Gundalung Hill uit om daar de zonsondergang te bekijken.

Op het moment dat wij op Sumatra zaten, was de Ramadan aan de gang. Zodra de zon onderging, gingen de kraampjes op straat open en kon je genieten van het heerlijke eten. Van heerlijke saté, tot aan nasi goreng. Mijn avond kon niet meer stuk! Na een heerlijke rijsttafel, vroeg naar bed: Tijd voor de zonsopgang op de Sibayak vulkaan!

Al vroeg in de morgen rond 04:15 uur stond Abdy ons al op te wachten. Na een korte rit met een busje begon onze klim omhoog. Wat een ervaring was dat! Het was pikkedonker en er waren geen paden. Stiekem toch wel een beetje eng! Na ongeveer een uur tot anderhalf uur klimmen, stonden we dan eindelijk bovenop de vulkaan. Wat. Een. Uitzicht! Op 4 andere mensen na, hadden we de vulkaan helemaal voor onszelf. We konden mijlenver kijken en het was al zo helder! De zon begon langzaam op te komen en zorgde voor prachtige kleuren in de lucht. In de verte zagen we Berastagi liggen en we hadden een prachtig uitzicht op de actieve vulkaan Sinabung, die momenteel niet toegankelijk is door de continue eruptie.

Na een lange tijd genoten te hebben van dit prachtige uitzicht en de heerlijke rust, waren we richting de krater gelopen. Oké, de lucht is niet heel relaxt om 6 uur in de ochtend, maar je moet er wat voor over hebben ? ! De krater was enorm groot en om deze goed te kunnen bekijken zijn wel al klimmend en klauterend een rondje eromheen gelopen.
Via dezelfde weg die we omhoog waren geklommen voor de zonsopgang, liepen we weer terug naar beneden richting ons busje. De route was nu een stuk gemakkelijker, nu we zagen waar we liepen! We eindigden onze ochtend met een duik in de nabij gelegen hotsprings, met uitzicht op de Sibayak vulkaan.

De Sibayak vulkaan was voor mij één van de meest adembenemende momenten die ik ooit heb meegemaakt. Op welke plek hebben jullie zo’n mooie ervaring gehad?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.