Home Europa Stedentrip naar Boedapest in drie dagen

Stedentrip naar Boedapest in drie dagen

by Aimy

Ben je op zoek naar een supergave stedentrip binnen Europa? Dan kan ik je Boedapest voor de volle 100% aanraden! Boedapest heeft het allemaal: Een moderne, levendige stad met prachtige gebouwen, een mooi oud stadscentrum, heerlijke warmwaterbaden, ontelbaar veel escape rooms, enorm veel uitgaansgelegenheden en heerlijke eettentjes.

De stad bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de Donau rivier. Aan de ene kant vindt je Buda en aan de overkant vind je Pest. Plak dat aan elkaar en.. Juist!
Boedapest heeft goede bus- en metrolijnen, maar omdat de stad niet enorm groot is, vonden wij het leuk om alles lopend te doen. Wij hebben drie volle dagen in Boedapest besteed.

Dag 1. Buda & Castle District

Na het inchecken in ons appartement bij Innercity Apartments, gingen we lunchen bij Belvarosi Disznotoros. Bij dit tentje hebben ze een vitrine vol met heerlijke dagverse gerechten en salades. Je kan zoveel op je bord laten opscheppen als je wilt en betaalt uiteindelijk het gewicht van het bord. Heerlijk! We vervolgden onze route direct naar de overkant van de rivier. Richting stadsdeel Buda.

Buda

Via de Szechenyi Chain Bridge waren we richting Buda gelopen en via een trap omhoog, kwamen we uit bij the Royal Palace. Vanaf hier hadden we een prachtig uitzicht over Boedapest. We liepen een stukje door en kwamen in het zogenoemde ‘Castle District’ uit. Hier bezochten we de prachtige Matthias kerk en waren we naar Ruszwurm Cukrazda, het oudste cafeetje van Boedapest, gegaan om de beroemde Dobos Torta te eten. Terwijl we weer richting het water liepen, kregen we een prachtig uitzicht over het Parliament, die aan de overkant ‘Pest’ ligt.

We eindigden onze dag bij het Drum café. Dit kleine eettentje serveert heerlijke Hongaarse gerechten, ook nog eens voor een leuke prijs! Goede reden om hier dan ook terug te komen. Dat hadden wij in ieder geval wel gedaan ;).

Dag 2. Jewish Quarter & Parliament

We begonnen onze tweede dag bij de prachtige Great Synagoge. Het is de grootste Synagoge van Europa en staat in de voormalige Joodse wijk van Boedapest. Naast het zien van dit mooie gebouw, ligt naast deze Synagoge ook een herdenkingsplaats en een klein museum over de Joodse cultuur in Boedapest.

Vervolgens liepen we verder langs het prachtige operagebouw. ‘The Opera House’ werd geopend in 1884 en wordt nog steeds gebruikt voor operaconcerten. Je hebt de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door het gebouw, met een mini operavoorstelling als afsluiting. Wij hebben hier overigens geen gebruik van gemaakt en hebben puur genoten van de prachtige stijl van dit gebouw. Verder door liepen we over de grote straat Andrassy richting ‘The House of Terror’. Een enorm interessant gebouw, die me regelmatig kippenvel heeft laten bezorgen. Wil je een stukje geschiedenis mee krijgen? Ga hier dan vooral heen! Dit gebouw was vroeger het hoofdkwartier van de geheime politie, maar werd na de tweede wereldoorlog gebruikt als ‘martelhuis’.

Parliament

Onze route ging verder richting het ‘Parliament’ (het Hongaarse parlementsgebouw). Het parlementsgebouw zagen we de eerste dag al vanaf de kant van Buda, maar konden we nu goed vanaf dichtbij bekijken.  Met de ligging aan het water geeft dit een geweldig mooi beeld en is het een symbool geworden voor Boedapest.

Drink een biertje in de Kerts

In Boedapest heb je de zogenaamde Kerts. Deze ‘ruin pubs’ zijn sinds de jaren 90 gebouwd in verlaten gebouwen en is niet meer dan zelfgemaakte barretjes, met bij elkaar gezochte stoelen en tafels. Doordat deze pubs zo populair werden, hebben een aantal Kerts een vaste vergunning gekregen en kun je deze nu gemakkelijk bezoeken.
Wij waren naar de bekende Szimpla Kert geweest. Een geweldig grote bar die zich deels binnen en deels buiten bevindt. Ik heb werkelijk waar mijn ogen hier uitgekeken. Van het zitten in een jeep, tot aan ruimtes met badkuipen en oude televisies. We besloten direct de volgende avond nog eens terug te gaan!

Escape Room

En daar was het dan eindelijk! Waar ik zo gek op ben en dus zo lang naar uit had gekeken: Escape Rooms! Tja, als ik ergens stiekem een beetje verslaafd aan ben geraakt, zijn het de escape rooms die nu ontzettend populair zijn. In Boedapest zitten meer dan 50 escape rooms. Dus dat zit wel goed!
We hadden een escape room geboekt bij MindQuest. Nee, ik ga niet verklappen hoe het gaat! Wel kan ik zeggen, dat we niet op tijd waren ontsnapt en de bom was ontploft ;).
Na een heerlijk avondwandeling langs het water was ook dag twee veel te snel voorbijgegaan.

Dag 3. Andrassy ut & Szechenyi badhuis

Koffie bij het New York café

Boedapest kent diverse oude koffiehuizen. Wij waren deze ochtend naar het New York café gegaan. Een koffiehuis dat al sinds 1894 bestaat en een ontzettend mooie architectuur heeft. Okay, in vergelijking met de rest van Boedapest, is dit absoluut niet de goedkoopste plek om koffie te drinken, maar mijn latte macchiato smaakte overheerlijk en de ruimte van dit café is meer dan de moeite waard om van dichtbij te zien! Het café bestaat uit zoveel prachtige details, die ervoor zorgen dat je niet gauw bent uitgekeken!

Nadat we de 2,5 kilometer lange bekende Andrassy Ut waren gelopen, kwamen we uit bij de Heroes Square. Een lang gestrekt plein dat in 1896 is gebouwd voor het 1000 jarig bestaan van Hongarije. Ondanks dat dit plein vol staat, geeft het een prachtig beeld!

Relaxen bij het Szechenyi badhuis

Een stukje verder gingen we heerlijk genieten in één van de badhuizen van Boedapest. Wij waren naar Szechenyi badhuis geweest. Een enorm groot badhuis die van een afstand net op een enorm grote taart lijkt. Szechinyi heeft 18 baden en 10 sauna’s, waar je je makkelijk een hele dag aan kunt besteden.
Wij hadden de hele middag heerlijk genoten in Szechenyi en waren we vroeg in de avond teruggegaan naar Szimpla kert. We zagen deze ruin pub nu in het donker en wat een verschil met overdag! De pub had ontelbaar veel lichtjes en er waren nog meer details, die me overdag niet waren opgevallen.

We eindigden onze stedentrip met… nog een escape room! En ja hoor, we zijn ontsnapt! Is het toch nog gelukt in Boedapest. En kon ik met een gerust hart het vliegtuig instappen ;).

Ben je nieuwsgierig geworden naar Boedapest? Of heb je juist nog meer tips die je stedentrip naar Boedapest onvergetelijk zal maken?

 

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.