Home Azië Luang Prabang, het pareltje van Laos

Luang Prabang, het pareltje van Laos

by Aimy

Luang Prabang wordt ook wel de parel van Laos genoemd en is ook echt een must do als je in Laos bent. Dit gemoedelijke stadje is makkelijk te voet te bekijken en perfect voor een paar dagen rust en cultuur.

Via de slowboat vanaf Thailand kwamen we terecht in het stadje Luang Prabang. Het stadje straalt een enorm rustige sfeer uit en gaf me direct het gevoel dat ik hier een paar ontspannen dagen zou gaan beleven!
Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Luang Prabang. Daarom heb ik onze highlights voor jullie hieronder op een rijtje gezet.

Ontbijten aan de Mekong Rivier

Langs de rivier liggen talloze restaurantjes waar je zowel kan ontbijten als dineren. Wij kozen ervoor om de dagen rustig te beginnen met onze ontbijtjes aan het water. Geniet hier van de heerlijke rust en de bootjes die op en af varen op de rivier.

Kennismaken met monniken

In Luang Prabang staat een bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is. Gewoon om boeken te lezen, maar ook om met de inwoners van Luang Prabang te kletsen. Om wat meer te weten te komen over Laos, kozen wij ervoor om hier naartoe te gaan. We raakten in gesprek met twee jonge monniken van 20 jaar. Zij vertelden onder andere hun leven als monnik en de reden waarom ze monnik wilden worden. Het was een erg leuk gesprek Wij kwamen zo meer te weten over hun leefstijl en zij konden tegelijkertijd hun Engels verbeteren door gesprekjes te voeren.

Ochtendritueel

In Luang Prabang wonen honderden monniken en ik vind het maar al te interessant om er mee te weten over te komen. Dat was een reden om de wekker om 05:00 uur te zetten om een monniken ritueel in de ochtend mee te maken. Iedere ochtend tussen 05:00-06:00 uur halen de monniken in de hoofdstraten van dit stadje giften en eten op van de inwoners van Luang Prabang. Een prachtig ritueel dat helaas wordt verstoord door de vele toeristen die te dichtbij komen. Dit is de reden waarom wij hier geen foto’s van hebben gemaakt, zodat wij op gepaste afstand dit ritueel rustig konden bekijken. Mocht je de tradities en rituelen van dit land je nieuwsgierig maken, ga dit ritueel dan vooral bekijken. Maar houd rekening met de vele toeristen die hierop af komen.

De avondmarkt van Luang Prabang

Een heerlijk gezellige avondmarkt waar je een paar uur rustig kunt rondstruinen. Van zelfgemaakte kaarten op linnen, tot aan kleding en heerlijke hapjes. Meestal als ik op avondmarkten rondstruin, moet je schuifelend langs de kraampjes, omdat het er zo druk is. In Luang Prabang niet! De relaxte sfeer komt ook terug op deze markt, waardoor je rustig kan rondkijken.

Dineren

Mocht je nog iets zoeken om heerlijk te eten, in een van de zijstraatjes van de avondmarkt vind je een kraam die heerlijke vegetarische gerechten serveert. Voor $1 mag je je bord vol scheppen met diverse groenten, noedels en tofu gerechtjes. Je raadt het al. Wij hebben hier iedere avond ons bordje opgeschept ;).

Big Brother Mouse

Op de avondmarkt raakten we in gesprek met een medewerker van de organisatie Big Brother Mouse. Hij heeft ons uitgelegd dat deze organisatie boeken laat maken en deze verkoopt. Het geld dat de verkochte boeken oplevert, wordt gebruikt om nieuwe boeken te maken. Het prachtige doel van deze boeken, is dat deze bij kinderen terecht komen in kleine dorpjes, zodat ook zij leren lezen. De boeken die je koopt kun je direct achter laten, zodat de organisatie deze zelf naar de dorpen brengt, maar wij hadden drie boeken gekocht en uiteindelijk afgegeven in een klein dorpje verder Laos in.

Zonsondergang bij de Phu Si heuvel

Luang Prabang kent vele tempels, waarvan ook eentje bovenop de Phu Si heuvel. De monniken uit de bibliotheek hadden ons aangeraden om hier de zonsondergang te bekijken, terwijl we een prachtig uitzicht hebben over Luang Prabang.
Ondanks de drukte van mensen, heb je inderdaad een prachtig uitzicht. Aan de ene kant van de heuvel heb je een mooi zicht over het binnenland van Laos en vanaf de andere kant kun je de zon achter de bergen zien zakken en heb je een mooie uitkijk over de rivier. Stiekem was ik een klein beetje chagrijnig geworden van de vele mensen die bovenop de heuvel stonden, maar voor het mooiste uitzicht van dit stadje is dit de plek om naartoe te gaan en is het zeker meer dan de moeite waard! Oh en blijf na de zonsondergang even hangen, want terwijl de andere mensen alweer naar beneden richting de avondmarkt lopen, kun jij nog even genieten totdat het helemaal donker is.

De Kuang Si waterval

De highlight en de reden waarom we naar Luang Prabang waren gegaan! Deze waterval is een van de mooiste watervallen van Laos. Vanuit Luang Prabang kun je op verschillende manieren naar de Kuang Si waterval gaan.
Wij hadden een tuk tuk genomen voor ongeveer $4 en na een klein uurtje rijden waren we daar. Je loopt eerst door een stukje prachtige natuur en al gauw zie je het heldere blauwe water. Wij waren al vrij vroeg in de ochtend gegaan, dus heerlijk rustig om dat stukje natuur bijna helemaal voor jou alleen te hebben.

Klimmen bij de waterval

Het voorste gedeelte van de waterval waren een soort van baden, waar je in kan zwemmen. Wij waren direct doorgelopen naar achteren, omdat het nog zo rustig was. En daar was de waterval! Het uitzicht was werkelijk waar prachtig. Met een steile klim waren we langs de waterval omhoog geklommen en stonden we bovenaan de waterval. Na een prachtig uitzicht en op een paar monniken na de enige bovenaan te staan, liepen we halverwege naar beneden. Via een kleine stroming klommen we dichter bij de waterval. Achteraf misschien niet heel handig om dit met je goede camera dit te doen, aangezien de kans op uitglijden vrij groot was. Maar gelukkig was het bij ons goed gegaan!
Vanaf deze plek hadden we een nog mooier uitzicht en kon je dicht bij de waterval komen. Er waren veel jonge monniken aanwezig, die even aan het ontspannen waren naast de verplichtingen die ze in het dagelijks leven hebben en dat gaf een prachtig plaatje!

We eindigden onze dag bij de watervallen nog onderaan bij een van de baden. Het water was zo helder, maar o zo koud! En je moet geen angst hebben voor vissen, want ze houden van knabbelen aan je voeten. Jep, gratis doctor Fish!

Nieuwsgierig geworden naar Luang Prabang? Of heb jij een andere ervaring met dit stadje?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.