Home Europa Favoriete tapas spots van Andalusië

Favoriete tapas spots van Andalusië

by Aimy

Ben jij ook zo gek op heerlijk eten? Ik wel! Eten is voor mij één van de belangrijkste bezigheden als ik op reis ben.
Afgelopen jaar zijn Ruud en ik naar Andalusië geweest en hebben we genoten van de heerlijke tapas die ze in dit land serveren. Hmm.. Dat was genieten!

Tapas zijn kleine verschillende hapjes die bedoeld zijn om samen te delen voor tijdens de borrel. In Spanje wordt tapas voornamelijk gegeten als tussendoortje, voordat het avondeten begint. Bij tapas kun je denken aan olijven, broodje met olijfolie, plakjes ham en worst, gedroogde visjes etc. Je kunt er meestal ook voor kiezen om de tapas in Racion (portie) te bestellen. Handig voor als je bijvoorbeeld meer trek hebt, of met een groot gezelschap bent.
Bijna overal waar je in Andalusië gaat eten krijg je automatisch, of je nou tapas gaat eten, of een hele maaltijd wilt bestellen, als voorafje een schaaltje olijven. Nou moet ik toegeven dat ik nooit echt van olijven heb gehouden, maar sinds de eerste dag dat we in Spanje waren, moest ik natuurlijk wel. En ja, ik ben verslaafd! Er staat nog altijd wel een potje olijven bij ons in de koelkast om de traditie van Spanje hier in Nederland voort te zetten ;).

Omdat ik deze plekken jullie niet wilt onthouden, leid ik jullie in deze blog rond door onze favoriete tapas spots!

Sevilla, ‘De stad van de passie en flamenco’

Taberna los Coloniales

Heb je vooral geen haast om ‘s avonds ergens te gaan eten? Ga dan naar Taberna los Coloniales. Een populaire tapasbar die twee locaties heeft in Sevilla. Het cafeetje serveert heerlijke gerechten voor een lage prijs en dat zorgt voor elke avond, volle tafeltjes en bar. Na het drinken van een wijntje aan de bar, werden we even later naar een tafeltje gebracht, waar we konden gaan eten. De kaart is enorm uitgebreid en het duurde echt even voordat we konden beslissen wat we wilden hebben. Uiteindelijk hebben we op aanraden van de man die ons hielp, ons laten verassen. En dat was de moeite waard! Van heerlijke lichtgebakken tonijn, naar Spaanse kaas en worst, tot aan de beroemde patatas bravas. Oh, een ga niet weg voordat je de huisgemaakte cheese cake op hebt ;).

La Brunilda

Wat verder verstopt in een smal straatje in de wijk ‘El Arsenal’ vind je het tentje La Brunilda die je herkent aan de blauwe openslaande deuren. La Brunilda serveert tapas die je niet gauw tegenkomt in andere tapasbarretjes.
Dit tentje richt zich meer op de zogeheten ‘fusion’ tapas en gaat verder dan de traditionele hapjes. De Spaanse zomerwijn ‘Tinto de Verano’ die ze hier serveren is heerlijk zoet, maar de hapjes die ze hebben, overtreft alles! Van een heerlijke mini champignon risotto tot aan biefstuk die perfect is opgelegd. Zelfs de manier hoe de dressing over de salade wordt geschonken is over nagedacht. Echt een must do als je in Sevilla bent!

Bar Alfalfa

Op de hoek van een straat vlakbij plaza Alfalfa vind je de Bar alfalfa. Alfalfa is een knus tapasbarretje, die erg populair is onder zowel toeristen als locals.  Voor het diner hoef je hier niet te komen, maar om te borrelen in de late middag en/of na het diner is dit barretje perfect om even bij te komen van de dag!
De menukaart is vrij eenvoudig samengesteld, met traditionele tapasgerechtjes. Daarnaast hangen er krijtborden in de bar waar nog meer gerechtjes staan, die van dag tot dag kun verschillen.
Wij hadden hier genoten van een heerlijke rode wijn, met daarbij passende olijven en traditionele Iberico ham op aanraden van de eigenaar.

Granada, ‘De Spaanse stad met Arabische invloeden’

La Belle y la Bestia

In Granada komt het regelmatig voor dat je bij ieder drankje die je bestelt, iets van tapas erbij krijgt. Dit was ook zo het geval bij La Belle y la Bestia. Deze tapasbar serveert diverse tapasgerechtjes, van heerlijke mini bagels tot aan verschillende soorten pasta’s die gemiddeld vier euro per gerechtje kosten. Maar bij het eerste drankje die je hier bestelt, wordt er standaard al iets van tapas geserveerd. Heerlijk!
Nadat we een typische Granada biertje hadden besteld, kregen we inderdaad een soort van mini bagel, gevuld met de typisch Spaanse Iberico ham en wat aardappeltjes erbij. Het was zelfs zoveel dat we bijna niet meer hoefden te lunchen! Dikke aanrader dus als je in Granada bent. Mocht je denken het tentje niet te kunnen vinden? Er zijn drie vestigingen van La Belle y La Bestia in Granada, dus je komt er sowieso wel eentje tegen!

Ronda, ‘Het kleine historische stadje in bergachtig Andalusië’

Las Campanas

Het stadje Ronda zelf is gemakkelijk in een volle dag te bekijken. Maar Ronda is eigenlijk te leuk om het weer te verlaten voordat je er de zonsondergang hebt gezien. Wij hadden ervoor gekozen om er twee volle dagen te besteden. Heb je net als ons wat meer tijd te besteden? Ga dan in de middag lekker relaxen op het terras van Las Campanas. Geniet van de heerlijke tapas, terwijl je uitkijkt over het plein Socorro. Wij hadden diverse hapjes gekozen van kleine vleesgerechtjes tot aan een Spaanse tortilla en… natuurlijk: Olijven!

Malaga, ‘De bruisende stad aan de Costa del Sol’

Casa Lola

Casa Lola ligt in een van de drukbezochte straatjes die vol staat met terrassen, barretjes en zo maar door. Wij liepen voor Spaanse begrippen voor lunch al vrij vroeg rond (lees 13:00) en kwamen bij toeval langs Casa Lola. Het was er nog niet zo druk, maar de kaart zag er geweldig mooi uit. Enorm ruime keuze aan diverse tapasgerechten. Top! Zonder twijfel gingen we hier zitten. We werden vriendelijk geholpen en binnen een mum zat het restaurantje helemaal vol met mensen en waren wij aan het genieten van heerlijke ciabatta broodjes belegd met tonijn, garnalen en brie. Goede keuze voor in Malaga dus!

Pepa y Pepe

Wij zijn in de avond naar Pepa y Pepe geweest. Je kunt in principe binnen eten, maar buiten hebben ze hoge tafels staan met barkrukken waar je aan kunt zitten. Veel leuker, wel populair! Je moet even willen wachten of geluk hebben, want het zit hier iedere avond goed vol. Bij Pepa y Pepe hebben ze een ruime keuze aan gerechten, verdeeld onder vlees- vis- en groentegerechtjes. Wij hebben natuurlijk van alles wat geprobeerd! Wat wij aanraden? De garnalen diep gebakken in olie en gefrituurde courgette. Oh en pak hier lekker een glas Tinto de Verano. Lekker verfrissend ?

Dit waren onze favoriete tapas restaurantjes van Andalusië! Zijn jullie ook bij een van deze tentjes geweest? Of nog andere tips waar we de volgende keer heen moeten gaan?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.