Home Azië Tokyo, een eerste indruk

Tokyo, een eerste indruk

by Aimy

Japan is een land dat enorm veel indruk op mij heeft achter gelaten. Van de technische snufjes, het fantastische eten tot de prachtige maar typische cultuur. Vanaf het moment dat je het vliegtuig uitstapt voelt alles anders. Een westers land, maar toch een compleet andere wereld. Als mensen mij vragen hoe de reis naar Japan was, komt er bij mij haast niet meer uit dan de woorden: zo gaaf, bizar maar o zo vet! Ja, letterlijk dit! Japan is niet in een paar woorden te omschrijven. Het is een land dat je moet ervaren, met je eigen ogen moet zien. En toch kan ik jullie dit bijzondere land niet onthouden. Lees hieronder mijn eerste indruk van Japan, de stad Tokyo!

Konichiwa!

Toen we eenmaal waren geland zochten we direct het informatiecentrum in het vliegveld op, waar we onze Japan Railpass konden activeren. Het structurele leven van de Japanners leerden we hier direct kennen. Voor we het doorhadden moesten we een formuliertje invullen en stonden we na kort wachten alweer buiten met onze Japan Railpass, een JR-routekaart van Tokyo met uitleg naar onze eerste accommodatie en 2 treintickets voor gereserveerde stoelen om precies op tijd naar Tokyo te reizen.
Japan heeft voor ieder klein dingetje wel een geluidje. Daar kwamen we al achter toen we de airport nog niet hadden verlaten en geld gingen pinnen. De enorme harde en vrolijke geluidjes die deze pinautomaat maakte, zorgde ervoor dat we bijna dachten dat we het geld hadden gewonnen. Niets is minder waar helaas ;-).

Verdwalen in Tokyo

Eenmaal aangekomen in het drukke Tokyo, hadden we een korte overstap. Ondanks de enorme drukte en haast die mensen op de stations van Tokyo hebben, blijft ook hier alles heel gestructureerd. Zo moet je op het perron in de rij gaan staan. Wie vooraan staat, mag als eerste de trein in. En bij iedere trein staat er een medewerker met een klokje om precies aan te geven wanneer de trein moet vertrekken.
De duidelijke JR-routekaart zorgde ervoor dat we direct de goede overstap hadden gepakt en binnen vijftien minuten al in de wijk waren, waar onze airbnb zat. Uiteraard zouden wij Ruud en Aimy niet zijn, om toch nog te verdwalen, maar een lieve inwoner van deze rustige wijk wilde ons maar al te graag de weg wijzen (eigenlijk zelf een blokje mee om lopen, zodat we zeker te weten niet weer verdwaalden).

Take a bow

 Een gewoonte die we ons al snel aanleerden. Het groeten en bedanken wordt niet met een snel handgebaar gedaan. Nee, in Japan maak je een buiging, een diepe buiging. En het liefst ook nog drie keer achter elkaar! Het is namelijk zo dat hoe vaker en dieper je buigt, hoe beleefder je bent. En dat gebeurt niet alleen in winkels. De inwoners buigen ook naar elkaar, op zowel de straat als op het werk.
Ik heb geen idee of mijn buiging juist was, maar in Japan heb ik dit zo vaak gedaan dat ik me er laatst in Nederland zelf op betrapte dit automatisch te doen. Oeps!

Japans snacken en drinken

Om Japan maar meteen goed te beginnen, liepen we direct de 7eleven binnen om de eerste Japanse snack te proberen. Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet wat we op hadden, maar het was een heerlijk gevulde rijstrol met een soort van pittige vleesvulling. Althans, dat denken we ;-).
Wat ons direct op viel was dat je op iedere, ja iedere hoek van de straat een drinkautomaat (vending machines) tegenkomt. Handig! Je zult nooit omvallen van de dorst. Deze automaten zijn een groot succes in Japan. Sterker nog, er is gemiddeld 1 automaat per 23 inwoners. Tel dat maar uit :). En nee het zijn niet alleen automaten voor frisdrank. Je kunt er warme koffie uit halen, ijskoffie, bier en zelfs saké voor als je echt de supermarkt niet meer kunt halen!

Arcadehallen

 We kennen allemaal wel een arcadehal. Een hal vol met computerspellen en grijpautomaten. De arcadehallen van Japan gaan nog net een stukje verder. Gebouwen van 5 verdiepingen hoog die gevuld staan met spellen gesorteerd op type, grijpautomaten, kansspellen, fotohokjes en drank- en ijsautomaten. Het geluidsvolume is niet te beschrijven en het niveau waar Japanners op spelen is onbegrijpelijk hoog. Eén van de weinige spellen die we begrepen en al een keer hadden gespeeld bij Cool Japan kwamen we uiteraard ook tegen, dus ook wij gingen een gokje wagen ;-). Niet alleen bakte ik er natuurlijk niets van, het geluid van alle andere spellen stonden zo hard, dat ik mijn eigen spel niet kon volgen! Vervolgens kwamen we een hal tegen waar het vol stond met roze fotohokjes, een ‘powder room’ en verkleed ruimte. Japanners vinden schoonheid heel belangrijk. En dan met name een lichte huid en grote ogen. Ik vond dat we er niet omheen konden, dus zelfs Ruud heb ik in een hokje gekregen. Het resultaat? Op de foto was mijn huid was nog nooit zo licht en mijn ogen groot. Ik had opeens lippenstift op en roze wangen. Oh en Ruud ook natuurlijk ;-).

Druk, drukker en drukst!

 Na aankomst hadden we de trein gepakt richting de wijk Shibuya. Shibuya staat bekend om de enorm grote en drukke oversteekplaats. Op het eerste oog lijkt het alsof je veel tijd hebt om over te steken, maar de afstand is groter dan je denkt!
Honderden mensen maken tegelijk deze oversteek dat er geweldig uitziet en direct laat zien hoe druk het in Tokyo is. De grote verlichte borden, schermen en tekens op de hoge gebouwen had ik uiteraard in mijn research al op foto’s gezien, maar in het echt is het zo veel vetter. Je kijkt je ogen uit, want werkelijk overal valt er iets te zien. Er rijden zelfs vrachtwagens met grote schermen om diverse popbands te presenteren! Naast alle drukte en haast, wordt er graag tijd en aandacht besteedt aan muziek. Zo zie je op verschillende plekken in Shibuya zie je jongeren hun eigen geluidsinstallatie installeren om vervolgens op hun allermooist te gaan zingen. Geweldig om te zien. Gratis optredens en er staan enorm veel mensen omheen om te genieten van de muziek.

Ramen

 Ha! Dit moest en zou ik eten in Japan. Ik denk dat je hier sowieso ook niet onderuit kan komen als je in Japan bent. Wij waren bij een tentje gaan eten, waar de gerechten al in de etalage stonden. Oké, niet de gerechten zelf, maar perfect nagemaakte gerechten, zodat je precies kunt zien wat je krijgt. Handig al zeg ik het zelf.
Direct bij binnenkomst, voelde ik me alweer helemaal verdwaald. We kwamen bij een machine (ja alweer een machine!) waar we geld in moesten stoppen. Vervolgens konden we onze gerechten kiezen en kwam onze bestelbon, met het wisselgeld onder uit de automaat. Het bonnetje moesten we afgeven bij de keuken en toen konden we gaan zitten. Het mooiste hiervan is dat we hier natuurlijk niets van snapten en dat een medeweker alles voor ons had gedaan. Echt handig zo’n machine ;-). Na ongeveer 5 minuten wachten, kwam onze versbereide ramen voor onze neus te staan en konden we al slurpend genieten van dit heerlijke gerecht.

Dit was mijn eerste indruk van Japan. Oh en dan heb ik nog lang niet alles verteld! Nieuwsgierig geworden naar dit land?

 

You may also like

2 comments

Aline 7 juni 2017 - 19:43

Heel leuk stuk Aimy! En je website is mooi geworden!

Reply
Aimy 8 juni 2017 - 16:53

Thanks!! X

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.