Home Europa Ontspannen weekend weg naar Apeldoorn

Ontspannen weekend weg naar Apeldoorn

by Aimy
Oranjepark Apeldoorn

Ben je weleens in Apeldoorn geweest? En nee ik heb het dan niet over ‘Even Apeldoorn bellen’ of Apenheul. Nee gewoon een weekend Apeldoorn en omgeving verkennen. Op Apenheul na was ik nog nooit echt in Apeldoorn geweest. En daar is sinds een aantal weken verandering in gekomen!

Weekend Apeldoorn

Apeldoorn is een fijne plek om goed tot rust te komen. De rust die Apeldoorn uitstraalt door de groene omgeving is een hele verademing. Zelfs met een kleine stad als Den Bosch voelde ik me even een echt stadsmeisje. Apeldoorn is niet groot, maar er is genoeg te zien en te beleven. Daarnaast is deze stad een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Hoge Veluwe. Met andere woorden: De stad voor een ontspannen weekend ertussenuit.

Overnachting bij Bed & Bubbels

We hadden een accommodatie geboekt op tien minuten loopafstand van het centrum. Mede door deze plek, Bed & Bubbels, hebben we een heerlijk ontspannend weekend gehad. Helemaal achterin de tuin van de eigenaren Anne-Marie en Frank zit Bed & Bubbels verstopt. Een klein en knus huisje die smaakvol en volledig is ingericht.

Een romantische bedstee, een eigen keukentje en een gezellige woonkamer, waar je met slecht weer prima kunt vermaken. Je hebt de volledige privacy, een eigen terras en als kers op de taart: een privé jacuzzi. Hoe fijn! Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat ik hier goed gebruikt van heb gemaakt ;-). Kortom, een erg mooi verblijf om helemaal tot rust te komen. En mocht je meer van de omgeving willen zien: bij de voordeur staan twee leenfietsen voor je klaar, waarmee je binnen vijf minuten bij Paleis het Loo en het centrum bent.

Wat te doen in en rondom Apeldoorn

Paleis het Loo

Met onze museumkaart op zak zijn we vanuit Bed & Bubbels naar Paleis het Loo gefietst. Het paleis zelf was helaas gesloten wegens een grote verbouwing. Dus voor degene die willen gaan: Rond 2021 gaat het paleis pas weer open. Echter, moet dit je er niet van weerhouden om hierheen te gaan, want er is nog genoeg te zien en te doen.

Aangezien wij al vroeg binnen waren, liepen we gelijk door naar het dak van Paleis het Loo. Vanaf hier heb je een perfect zicht over de tuinen van het paleis en zie je Paleis het oude Loo nog verstopt in de bossen liggen. Aan de andere kant kun met de verbouwing meekijken.

Beneden hebben we een wandeling gemaakt door de tuinen van Paleis het Loo. Deze perfect aangelegde tuinen staan in het voorjaar volledig in bloei met de mooiste bloemen en heeft een kleurrijk aanzicht.

Oranjepark

Achterin de tuinen heb je toegang tot het Oranjepark. Het park die af en toe nog steeds wordt gebruikt door de Koninklijke familie. Dit park heeft diverse routes rondom het water en is prachtig om te lopen.

Paleispark het Oude Loo

Nog een dag over en tijd genoeg om een mooie wandeling te maken? Sla dan het Paleispark niet over. In dit park staat ook het oude Paleis het Loo en hier zijn kilometers aan voetpaden aangelegd om zowel een korte als lange wandeling te maken. Voor twee euro per persoon kun je de hele dag dit park bezoeken.

Zwitsal Apeldoorn

Op het terrein van deze voormalige fabriek werden de eerste Zwitsal producten geproduceerd. Nu heeft deze plek plaats gemaakt voor nieuwe jonge ondernemers. Het industriële karakter van de originele gebouwen maakt deze plek interessant en zal de urban centrum gaan worden van Apeldoorn. Er is nog genoeg ruimte voor ondernemerschap, maar als je in Apeldoorn bent is het meer dan de moeite waard om een kijkje te nemen. Zo heeft Zwitsal Apeldoorn zijn eigen stadsstrand, bierbrouwerij, flexplekken en Phoenix, een grote kringloopwinkel. En niet zomaar eentje. Nee ook om even gauw te lunchen kun je hier goed terecht!

Koffie drinken bij Schenkers

Geen dag zonder koffie, dus een goede reden om een leuk koffietentje in Apeldoorn op te zoeken. We hoefden niet lang te zoeken en zijn neergeploft bij  Schenkers. Een koffiezaak met een hippe en industriële uitstraling. Ik had gekozen voor de Slow-Coffee Ethiopia met een huisgemaakte brownie met frambozen. Ik kan je zeggen: dikke aanrader!

Appeltaart bij eetcafé Fijn

Meer zin om bij een tentje te eten in het centrum? Dan kan ik je eetcafé Fijn aanraden. Lunchen en borrelen schijn je hier goed te kunnen doen, maar als je meer zin hebt in gebak kan ik je Oma’s appeltaart aanraden!

Coda museum

Dit museum voor moderne kunst ligt in het centrum van Apeldoorn en is een bezoek waard. Diverse hedendaagse kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zaten werken tussen die me enorm inspireerden. Of juist waar je even over na moet denken ;-). Een modern museum die heel geschikt is voor iedereen die net als ik niet eindeloos hoeft te blijven hangen, maar het leuk vind om wat rond te lopen en moderne kunst te zien.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een bezoek aan het grootste nationale park van Nederland mag je natuurlijk niet overslaan. Het park is gekocht door Anton en Helene Kröller-Müller en hebben het omgebouwd tot een beschermd nationaal Park met het Kröller-Müller museum erin gebouwd. Voor 9,95 euro per persoon (19,90 euro inclusief Kröller-Müller museum) heb je de hele dag toegang. Met de gratis witte leenfietsen cross je door het grote park en fiets je de ene keer door de zandduinen en verderop weer door de bossen. Vanaf het bezoekerscentrum gaan geregeld rondleidingen. Wij hebben er echter voor gekozen om lekker zelf rond te fietsen, er valt genoeg te zien. En met een beetje geluk spot je in het park ook nog wilde dieren.

Kröller Müller museum

Midden in de Hoge Veluwe vind je het Kröller-Müller museum. Hier vind je een grote collectie aan schilderijen waarbij een grote collectie van Vincent van Gogh. Zelf ben ik niet de meest geschikte persoon om lang in zo’n museum rond te lopen, maar de beeldentuin die bij het museum hoort maakte het dat ik lang in het museum was. De beeldentuin is een groot gebied waar je fijn kunt wandelen en een flinke trap op kunt lopen om over de Hoge Veluwe uit te kunnen kijken.

Openbaar vervoer tussen Apeldoorn en de Hoge Veluwe

Vanaf station Apeldoorn ben je in ongeveer 20 minuten bij de Hoge Veluwe. Bij het station pak je buslijn 108 (richting Ede) en je stapt uit bij bushalte ‘Hoenderloo Centrum’. Ongeveer drie minuten lopen van de bushalte vind je de ingang van het park.

Zoals je wel hebt gelezen: er is volop te beleven in en rondom Apeldoorn! Doordat wij lekker bij onze accommodatie hebben ontbeten en geluncht en flink gebruik hebben gemaakt van onze museumkaart, wisten wij een hoop kosten te besparen. Zo kun je er toch goed tussenuit, maar is het (voor een arme student zoals ik!) toch betaalbaar.

Ben jij wel eens in Apeldoorn geweest? En heb je nog andere tips voor me?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.