Home Azië Spiritueel Koya-San

Spiritueel Koya-San

by Aimy

Van Koya-San durf ik wel te zeggen dat het de meest bijzondere en spirituele ervaring is geweest die we tijdens onze reis door Japan hebben gehad. Niet ver van Osaka af, in de bergen ligt dit kleine plaatsje. Koya-San staat bekend om de honderden tempels en maakt deze unieke plaats de plek om tot rust te komen. Wat Koya-San nog meer uniek maakt is dat ongeveer 50 van deze tempels zo zijn ingericht dat gasten hier kunnen overnachten. Die kans wilden wij niet missen! En omdat we deze ervaring zo bijzonder vonden vertel ik jullie meer over deze uniek plek.

Koya-San bestaat uit niet meer dan tempels, een begraafplaats, aantal souvenirwinkeltjes en een supermarkt en is in principe in één dag te bezoeken. Echter raad ik je aan om een overnachting te doen op deze heilige plek, omdat je dan de echte ervaring van Koya-San kunt meemaken.

Ronddwalen op Oku-no-in

In het oosten van Koya-San ligt de Oku-no-in begraafplaats. Deze heilige plek wordt omvangen door honderden hoge bomen waar je gemakkelijk een paar uur kunt ronddwalen. Na een wandeling van ongeveer twee kilometer langs de duizenden stupa’s en grafstenen kom je uit bij het Mausoleum van Kobo Daishi, de oprichter van de Shingon-school van het Boeddhisme. Naar eigen zeggen is Kobo Daishi niet overleden maar heerst zijn ‘spirit’ nog altijd over Koya-San. Deze heilige plek is zeker een must do als je naar Koya-San gaat. Kleine tip, ga hier vroeg in de ochtend, of aan het einde van de middag naar toe, om de bussen vol met dagjestoeristen te vermijden.

Een nacht in Koya-San

Overnachten

Eén ding dat we zeker wilden gaan doen is overnachten in een tempel. De unieke kans om zo dicht bij de dagelijkse rituelen van de monniken te komen krijg je niet vaak. Wij hadden onze overnachting geboekt bij Jimjo In. Jimjo In wordt gerund door een groep monniken, die je maar al te graag willen helpen. Jimjo In heeft diverse kamers in een traditioneel Japans huis, ook wel Ryokan genoemd, die naast hun tempel staat.

Wij hadden een mooie eenvoudige kamer op de 1e verdieping. De kamer bestond uit tatami matten, een lage tafel met kussens eromheen, een tv en wastafel. Ons uitzicht was op de mooie aangelegde binnentuin van deze Ryokan. De dunne schuifmuren waren prachtig geschilderd en gaven mij het ultieme Japan gevoel. Wij betaalden ongeveer 180 euro per nacht en dat is inclusief ontbijt en diner.

Overnachten in Koya-San is niet goedkoop, zeker niet voor een budget reiziger. Maar hé, je moet hè, om op de mooiste plaatsen van Japan te komen ;-).

Ontbijten en dineren

Om traditionele gerechten te proberen, hadden we ervoor gekozen om diner en ontbijt bij de overnachting te boeken. Achteraf maar goed ook, want na 19:00 uur is bijna alles gesloten en is er op enkele winkeltjes en restaurantjes niets te beleven. Om 18:00 uur precies kwamen de monniken ons diner op de kamer brengen. Het diner wordt prachtig opgezet met verschillende kleine tafeltjes en een kannetje sake. Monniken in Koya-San zijn veganisten, dus dat konden we natuurlijk ook verwachten. We kregen gevarieerd eten, van rijst, tot aan smaakvolle soep en tofu op diverse manieren bereid. Het smaakte heerlijk!

Ons ontbijt werd geserveerd nadat wij het ochtendritueel hadden bijgewoond. Ook ditmaal was het weer erg gevarieerd en smaakte het heerlijk. Ik weet niet of ik dit iedere dag zou kunnen eten (vooral de tofu in de vroege ochtend), maar een mooie ervaring om het uit te proberen was het zeker wel ;-).

Ochtendritueel

We waren door de monniken uitgenodigd om het ochtendritueel, dat iedere ochtend om 06:30 uur plaatsvindt, bij te wonen. Twee monniken voerden het ritueel uit. Het gezang van de monniken en het slaan op de gong, maakte dit ritueel zo bijzonder. We begrepen er natuurlijk niets van, maar het was maar al te interessant om hierbij te mogen zijn. Samen met de andere gasten zagen we hoe de monniken het ochtendritueel uitvoerden en we kregen zelfs de mogelijkheid om zelf mee te bidden. Door het ritmische geluid van het gezang werden we helemaal meegevoerd in dit ritueel waardoor de tijd zo voorbij was gevlogen. Prachtige ervaring!

Tempels, tempels, tempels!

In het westen van Koya-San vind je diverse prachtige tempels, zoals de Kongobu-ji en Daito. De Chumon poort geeft prachtige toegang tot deze tempels en is zeker een bezoek waard.

Vervoer

De reis naar Koya-San toe met het openbaar vervoer is al een ervaring op zich. In Osaka hebben wij een combinatieticket gekocht voor onze reis naar Koya-San en terug. Vanaf Osaka zijn we binnen ongeveer 50 minuten met de trein richting Gokurakubashi gereden, een plaats vlakbij Koya-San onder aan de berg.

Vanuit deze plek ga je met een kabelbaantje omhoog en bereik je Koya-San. Hier is het nog maar een klein stukje naar het centrum. Vanwege de veiligheid ben je hier verplicht de bus te nemen die je naar diverse plekken in het centrum brengt.

Binnen Koya-San zelf is alles gemakkelijk te voet te bereiken. Persoonlijk vind ik dat ook het leukste, omdat je dan het meeste van deze plek kunt zien. Mocht je niet veel tijd hebben, dan rijden er ook bussen rond, die je naar iedere plek in Koya-San brengt.

Hebben jullie ook zo’n bijzondere ervaring meegemaakt die jullie graag willen delen?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.