Home Europa 10x Wandelen in spectaculair Noorwegen

10x Wandelen in spectaculair Noorwegen

by Aimy
Trolltunga - Waar is Aimy

Ben je gek op het buitenleven en wil je wat meer van Noorwegen ontdekken? Dan zit je met dit artikel helemaal goed! Voor prachtige natuur hoef je echt niet Europa uit! Tijdens mijn eerste reis door Noorwegen, was ik op slag verliefd geworden op dit land. Het bergachtige landschap waar je kilometers ver kunt kijken, prachtig vond ik het! Bijna overal waar je langsrijdt, zie je routes die je kunt gaan wandelen. De wandelingen die ik heb gedaan heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Tip: klik op de foto voor een groter beeld!

Wandelen 1-3 uur

Bondhusbreen (2 uur)

Deze korte wandeling naar Lake Bondhusvatnet duurt maar twee uur (heen en terug) en is makkelijk te bewandelen. Het gehele pad naar het meer is aangelegd en is toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers. Deze mooie route langs de rivier leid je richting het meer waar je een prachtig uitzicht hebt over de Bondhusbreen gletsjer. Vanaf dit punt kun je ervoor kiezen om nog richting de gletsjer zelf te wandelen. Reken hiervoor nog twee uur extra.

Vetisfossen (3,5 uur)

De Vetisfossen waterval is de hoogste waterval van Noorwegen en de route ernaar toe is werkelijk waar prachtig. Je loopt vlak langs de rivier en onderweg kom je nog andere watervallen tegen. Deze wandeling brengt je in ongeveer 1,5 uur naar de waterval. Je loopt dezelfde route weer terug, maar dit geeft weer mooie nieuwe uitzichten. De wandeling is niet lang, maar vraagt wel wat uithoudingsvermogen! Het pad loopt langs de rivier en met nat weer kan het er glad zijn.

Nigardsbreen (2 uur)

Ben je van plan om een gletsjer van dichtbij te zien? Dan ben je bij Nigardsbreen bij het juiste adres. In een uur tijd wandel je naar de gletsjer toe. Een relatief makkelijk wandeling, hoewel het aardig glad kan zijn zodra het heeft geregend. Mocht je slecht ter been zijn, dan kun je ervoor kiezen om een korte tocht met de boot te nemen. Echter, brengt je deze halverwege en zal je alsnog een stuk moeten lopen.. Voor de echte fanatiekelingen onder ons, is er hier de mogelijkheid om een tour te boeken om daadwerkelijk de gletsjer op te gaan.

Litlefjellet (1 uur)

Net voorbij de Trollvegen kun je wandelen naar Litlefjellet. Een mooi uitzichtpunt over de Trollstigen. In een half uur klim je hier naar boven. En kun je bij het uitzichtpunt nog een aardig stuk wandelen. Een ideale wandeling voor aan het einde van de middag. Wij waren hier rond een uur of vier en waren de enige die hierboven stonden. Hoe gaaf!

Himakana (3 uur)

Ook wel het zusje van Trolltunga genoemd. De Himakana is minder bekend, maar minstens zo mooi! De route is vrij makkelijk en heeft een redelijk goed pad. Houdt er wel rekening mee dat er wat steile stukken tussen zitten. Gelukkig word je daarna meteen beloond met het geweldige uitzicht. Je kunt er, net zoals bij de Trolltunga, op een uitstekende rots gaan staan en er de gaafste foto’s maken.

Wandelen 3-6 uur

Brufjell (4 uur)

Deze wat minder bekende wandeling hadden wij toevallig onderweg ontdekt. We reden ‘route 44’ en voor deze wandeling hoefde je alleen nog maar een smal straatje in te rijden naar Ana-Sira. Doordat deze wandeling nog wat minder bekend was, was het er lekker rustig. Deze route is een vrij gemiddelde wandeling die je mooi in een ronde kunt lopen. Eenmaal aan de top heb je prachtige panorama uitzichten over de gehele kustlijn. Houd je van wat meer uitdaging? Dan kun je nog uitwijken naar een extra route naar de Brufjell putgrotten. Je moet er geen hoogtevrees voor hebben en een beetje van een steile klim houden. Hoewel ik in eerste instantie niet naar beneden durfde, ben ik blij dat ik dit uiteindelijk toch heb gedaan. Vanaf dit punt heb je wederom een prachtig uitzicht over de zee en kun je de putgrotten in. En als je wel van een beetje spanning houdt, kan ik je dit zeker aanraden.

Preikestolen (5 uur)

Eén van de bekendste en toeristische wandelingen die Noorwegen kent. Maar dat is niet zonder een reden. De Preikestolen, ook wel de Pulpit rock, heeft een rotsplateau die uitsteekt en waar je prachtige foto’s kunt maken. Nogmaals, het is een toeristische plek, maar als je vroeg gaat dan heb je de ruimte helemaal voor jezelf. Zo waren wij de wandeling om 06:30 uur gestart en zijn wij onderweg bijna niemand anders tegengekomen. Eenmaal bij de Preikestolen zelf was het nog aardig rustig en hebben we op ons gemak nog daar rond kunnen dwalen, voordat we weer de weg terug liepen.

Gaustatoppen (3-12 uur)

Om de Gaustatoppen te kunnen bereiken, zijn er diverse routes te wandelen. De wandelingen variëren van 3 uur tot 12 uur. Aangezien dit de laatste wandeling was van onze vakantie en we al aardig spierpijn in onze benen hadden, kozen wij voor een luiere variant: Een tocht met de Gaustabanen.  De Gaustabanen is een baan die  in een tunnel van de Gaustatoppen berg is gebouwd en je 1800 meter hoog brengt. Het voordeel hiervan was dat we lekker op tijd waren en in alle rust van het uitzicht konden genieten. Na flink te zijn uitgewaaid zijn we in ongeveer 1,5 uur naar beneden gelopen, terug naar de parkeerplaats bij de ingang van de Gaustabanen.

Wandelen 8-12 uur

Trolltunga (8-12 uur)

‘De Trollentong’, is een bekende wandeling met fantastische uitzichten. Deze wandeling vraagt aardig wat uithoudingsvermogen, maar is prima te doen als je een normale conditie hebt. De wandeling duurt minstens 8 uur, afhankelijk hoe vaak je stopt. Wij hebben er ongeveer 9 uur over gedaan, inclusief korte drinkpauzes en lunchpauze bij de Trolltunga zelf. Daarnaast hadden wij het geluk dat wij een reservering konden maken voor parkeerplaats 3 en dat we een lange saaie wandeling op een autoweg konden besparen. Dit heeft ons meer dan 2 uur bespaard en konden we volledig genieten van de Trolltunga wandeling zelf. Zorg dat je op tijd reserveert aangezien er maar beperkt plek is op parkeerplek 3. Het punt waar de Trollentong zelf bevindt kan wat drukker zijn, maar maak je geen zorgen: iedereen wordt beloond met ‘De trolltungafoto’!

Beseggen (6-8 uur)

Niet voor niks dat ik deze uitdaging voor het laatst bewaar. De grootste uitdaging van alle wandelingen in Noorwegen die we hebben gehad: De Beseggen Ridge Hike. Deze o-zo-prachtige wandeling is even een flinke klus, maar echt de moeite waard! We zijn met een boot van Gjendesheim naar Memuburu gevaren en hebben van daaruit de wandeling terug naar Gjendesheim gemaakt. Je moet wel van een beetje klimmen houden, want de hoogste top mag je zelfs met handen én voeten beklimmen. Maar oh my wat is deze wandeling vet. In totaal hebben wij ongeveer 8 uur over deze wandeling gedaan, maar hebben wij aardig wat pauzes genomen. Je kunt de wandeling ook vanaf Gjendesheim naar Memeburu doen, maar houd er dan wel rekening mee dat je een pittig stuk naar beneden moet klimmen.

Oke, klaar om te gaan wandelen in Noorwegen? Heb jij nog mooie wandelingen gemaakt die ik de volgende keer zeker niet mag overslaan?

You may also like

5 comments

I. van der Ploeg 11 december 2019 - 12:48

Hoi Aimy. als je van wandelen houdt en avontuur, dan zou je eens de trollkirka moeten lopen. Een flinke wandeling naar boven, waarna je in de grotten kan. Neem wel warme kleding en een hoofdlampje mee, want je gaat het donker in. Wij waren die spullen helaas vergeten, dus we moeten nog eens terug. Wandeling naar boven zal ongeveer een uur zijn.
Groeten,
Ingeborg van der Ploeg

Reply
Aimy 12 december 2019 - 08:20

Hi Ingeborg, dankjewel voor de tip! Klinkt heel erg gaaf zeg. Ik ben nieuwe wandelingen aan het verzamelen voor de volgende trip naar Noorwegen, dus deze zet ik op mijn lijstje! Groetjes, Aimy

Reply
I. van der Ploeg 12 december 2019 - 08:32

Ik hoop dat je het leuk vind. Op deze manier vullen wij ons mapje met wandelen en bezienswaardigheden in Noorwegen ook. Heerlijk om doorheen te bladeren, geweldig om er uiteindelijk zelf te zijn. 😉
Groeten,
Ingeborg

Reply
Dempsey 9 februari 2020 - 13:36

De wandeling die ik hier wat mis is de Kjerag 😉 erg mooie en avontuurlijke wandeling.

Reply
Aimy 9 februari 2020 - 13:42

Daar heb je helemaal gelijk in! We twijfelden nog heel erg, maar gezien al die andere wandelingen besloten om een dagje extra uit te rusten. Achteraf toch een beetje jammer, maar een goede reden om nog eens die richting op te gaan, haha.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.