Home Europa Foodtour ‘Typisch Bosch’ – Ontdek Den Bosch

Foodtour ‘Typisch Bosch’ – Ontdek Den Bosch

by Aimy
Den Bosch - Waar is Aimy

Den Bosch, mijn lievelingsstad en de meest gastvrije stad van Nederland. En dat is niet voor niks! Ben je wel eens in Den Bosch geweest? Of ben je een echte Bosschenaar? Dan heb ik de tour gevonden die zelfs voor de Bosschenaren vernieuwend en leuk is. Den Bosch vanuit een andere perspectief!

Afgelopen weekend ben ik samen met Anne Reijnders, de ontwikkelaar van deze tour, op pad geweest met de foodtour ‘Typisch Bosch’. Deze ‘smakelijke’ tour geeft je een kijk in de voedselhistorie van deze stad. Een tour die dus helemaal bij een echte Bourgondiër past! Tijdens deze tour worden drie termen behandeld die mensen relateren aan ‘typisch Bosch’: Ondernemerschap, Gastvrijheid en Bourgondisch. Deze termen lopen gedurende de tour door elkaar heen, maar ik zal hieronder een klein onderscheid maken in de termen.

Design Museum

Het startpunt van de tour. Samen met mijn zus van Kuukskes waren we iets eerder om vast de tentoonstelling ‘Food is Fictie’ te bekijken. Deze tentoonstelling is overigens met korting te bezoeken als je meegaat met de tour. Deze tentoonstelling geeft een prachtig beeld over hoe voedsel is ontstaan en welke maatschappelijke veranderingen zorgt voor het eten dat we nu eten. Zo komen o.a. de onderwerpen racisme, snelheid en gezondheid naar boven en leer je welk soort voedsel hieraan werd gekoppeld. Voedsel gaat met de trend mee.

Design Museum - Waar is Aimy
Design Museum - Waar is Aimy

Een stukje geschiedenis rondom de trends

We begonnen met een stukje fietsen, richting de Sint Janskathedraal. Ooit gedacht dat de Sint Janskathedraal één van de meest centrale plek is geweest omtrent voedsel? Ik in ieder geval niet! Sint Janskathedraal was de plek van de gildes waar alle ambachten samen kwamen en was dus eigenlijk de centrale plek van de stad.
Daarnaast werden straten vroeger benoemd n.a.v. de ambachten die er in de straten zaten. Iets wat ik eigenlijk wel wist, maar me er nog niet echt bewust van had gemaakt. Zo zijn we even gestopt bij de Visstraat, waar Anne ons leuke feitjes over de stad heeft verteld waar ik nog nooit van had gehoord!

Sint Janskathedraal - Waar is Aimy
Visstraat - Waar is Aimy

Ondernemerschap

Om de ondernemerschap in deze stad te onderzoeken, bracht Anne ons naar de broodspecialist. Deze authentieke plek is sinds 1883 een bakkerij en de huidige eigenaren hebben deze onderneming in 2003 overgenomen. Deze bakkerij gebruikt de basis ingrediënten om brood te bakken en wilt het brood zo authentiek en puur mogelijk houden. Kwaliteit is belangrijk en de term bourgondisch komt hier dan ook duidelijk in voor. We leerden meer over de ambacht, over het gebouw en haar geschiedenis.

broodspecialist - Waar is Aimy
Broodspecialist Waar is Aimy

Om verder te gaan op ondernemerschap, gingen we naar de Tramkade toe. Eén van mijn lievelingsplekken van de stad. En dat is niet voor niets. Deze ‘urban’ plek van Den Bosch zit vol met innovatieve en creatieve kleine ondernemingen en vormen samen een nieuw centraal hart van de stad. Kleine ondernemingen krijgen hier de kans om te groeien en bekendheid te ontwikkelen. Anne vertelt ons over het ontstaan en doel van deze plek en laat ons het ‘ondernemerschap’ zien. Letterlijk, want we kregen een kijkje in het brandweerhuisje, de plek voor ‘De Lekkere Man’ waar zij, samen met twee anderen, deze onderneming runt. Hoewel we hier nog niet diep op de term ‘gastvrijheid’ in zijn gegaan, is de gastvrijheid meer dan terug te zien binnen de tramkade. Ondernemingen helpen elkaar en staan open voor nieuwe ideeën.

Brandweerhuisje Waar is Aimy
Tramkade Waar is Aimy

Gastvrijheid

Om de gastvrijheid van de stad te tonen, hadden we onze fietstocht voortgezet naar Yalla Yalla, een eettentje in Den Bosch waar gastvrijheid om de eerste plaats staat. Al bij binnenkomst worden we vriendelijk begroet, kregen we een drankje aangeboden en aten we de heerlijkste mezze. We kregen een uitgebreide uitleg over hoe zij werken en waarom dit voor Den Bosch als gastvrij worden gezien. De gastvrijheid is in zowel de service als het eten terug te zien en dat maakt voor mij dit tentje zo bijzonder.

Yalla Yalla - Waar is Aimy
Yalla Yalla Waar is Aimy

Bourgondisch

Wat is nou Bourgondisch en hoe wordt dit door de Bosschenaar gezien? Anne kan hier enorm veel over vertellen en laat je de term Bourgondisch van verschillende kanten bekijken. Zo hebben we de gehele tour het ‘Bourgondische’ Den Bosch gezien, maar wat verstaat men over Bourgondisch? Als afsluiter van de tour bij Mister H.A.M. burger kregen we dit haarfijn uitgelegd! En wat kreeg ik daar spontaan veel zin in die hamburgers ;-).

H.A.M. Burger - Waar is Aimy
Binnendieze - Waar is Aimy

Kortom, al fietsend en wandelend kom je meer te weten over Den Bosch rondom de voedselhistorie. Je leert nieuwe feiten en zelfs als Bosschenaar kom je op plekken en vind je details waar je van tevoren misschien nog nooit van hebt gehoord. Het is een vernieuwende en interactieve manier van een stadstour en zeker een aanrader als je meer wilt weten over Den Bosch.

Ben je nieuwsgierig geworden? Deze tour is nog voor 6 oktober en 20 oktober te boeken via bezoekdenbosch.nl. Naast ‘Typisch Bosch’ is ook de trendtour nog te boeken tot eind oktober. Mijn zus heeft ook deze tour bijgewoond en kun je hier lezen.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.