Home Europa Kinderdijk, een bezoek aan de negentien molens

Kinderdijk, een bezoek aan de negentien molens

by Aimy
Kinderdijk - Waar is Aimy

Kinderdijk. Eén van de toeristische trekpleisters van Nederland. Hoewel alle buitenlandse toeristen hier zeker naartoe zijn geweest, wist ik er tot een jaar terug nog niet eens vanaf. Dat realiseerde me dat ik nog veel te weinig van Nederland zelf heb gezien. Tijd om te ontdekken!

Omdat ik in september mijn nieuwe studie ga beginnen, zal ik minder reizen maken. Om die reden had ik voor mijn verjaardag de Lonely Planet Holland gekregen van mijn vriendinnen. Het ultieme cadeau voor een reiziger in eigen land. Om hier maar direct mee te beginnen, ging ik in de zomer een dagje met Ruud naar Kinderdijk. Aimy, de toerist in eigen land!

Kinderdijk Lonely Planet Holland - Waar is Aimy

Kinderdijk staat op de lijst van Unesco World en wordt hiermee beschermd gebied. Het gebied zelf is gratis te betreden en biedt prachtige fiets- en wandelroutes. Omdat wij net wat meer van de geschiedenis wilden weten en de toegankelijke molens van binnen wilden zien hadden wij een entree ticket gekocht.

Een stukje geschiedenis

Hoe de naam Kinderdijk is ontstaan

Kinderdijk heeft zijn naam te danken aan een bijna ongeloofwaardige gebeurtenis. In de vijftiende eeuw zorgde een hevige regenstorm dat de dijk bezweek en veel dorpen werden weggevaagd. Tientallen mensen overleden of raakten dakloos. De overlevenden die er waren, zochten de dagen na de ramp naar van alles om te overleven. Tot ze op een dag een wiegje zagen drijven met een slapende baby erin. De wieg werd in evenwicht gebracht, door een kat die op de wieg stond en van de ene kant naar de andere kant sprong. De baby werd naar de kant gedreven en werd opgegroeid binnen een liefderijke familie. Omdat deze gebeurtenis voor hoop en geluk had gezorgd, hebben ze deze plek Kinderdijk genoemd.

Kinderdijk - Waar is Aimy

Voordat je de negentien molens van Kinderdijk gaat bezoeken, raad ik je aan om de film in het bezoekerscentrum te bekijken. Op een leuke manier wordt er uitgelegd hoe Kinderdijk tot zijn naam is gekomen en hoe het leven van de boeren er in die tijd aan toe ging. Wist je bijvoorbeeld dat er eigenlijk twintig molens in Kinderdijk waren?

Negentien molens

Hoewel de gemiddelde toerist nog steeds denkt dat Nederlanders op klompen lopen, kan ik me dat voorstellen als je in Kinderdijk loopt. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. De 19 molens die braaf staan te draaien, zodra de wind harder gaat waaien en met de wolken aan de lucht, kwam het typische Nederlandse beeld in zicht. Ik werd toch wel een beetje trots op ons landje. De eerste molen die je tegenkomt, kun je bezoeken en hier kun je goed zien hoe de boer met zijn gezin vroeger heeft geleefd. Het kleine onderkomen en het harde werken laat zien dat het leven van de Nederlandse boer niet altijd even makkelijk was.

Kinderdijk - Waar is Aimy

Terwijl we een stukje verder liepen, krijg je uitzicht over bijna alle molens tegelijk. Langzaamaan loop je richting het museum verderop, vanwaar je nog meer zicht hebt over Kinderdijk. De overige molens zijn trouwens niet toegankelijk. Deze worden namelijk nog steeds bewoond en het gebied daarom heen is beschermd.

Kinderdijk - Waar is AimyKinderdijk - Waar is Aimy

Toeristenfeitje

In Kinderdijk die je diverse kraampjes staan waar ze stroopwafels en poffertjes verkopen. Typisch Hollandse lekkernijen die door veel toeristen als lunch wordt opgegeten. Maar hé, dat zullen de Nederlandse toeristen niet zijn hoor. Die hebben braaf hun eigen broodtrommeltje mee met eigen bammetjes (ik was er zelf ook schuldig aan!).

Bijna achterin Kinderdijk is een andere molen die je ook van binnen kunt bezichtigen. De ligt direct aan het water, dat een mooi uitzicht geeft over de overige molens. Naast het leven in de molen, wordt het buitenleven hier ook wat meer getoond.

Kinderdijk - Waar is AimyKinderdijk - Waar is Aimy

Een bezoek plannen aan Kinderdijk

Zoals ik in de inleiding al heb verteld, is Kinderdijk zelf gratis te betreden. Met prachtige wandel- en fietsroutes kun je je hier prima een hele middag vermaken. Mocht je net als ik de molens van binnen willen zien en een beetje geschiedenis willen leren, dan raad ik je aan om een entree ticket te kopen.

Tickets

Voor 8,00 euro p.p. (volwassene) heb je toegang tot twee molens en de film die in het bezoekerscentrum wordt afgespeeld. Wil je langs de molens varen in plaats van lopen? Dan kun je een ticket kopen waar de vaartochten ook bij inbegrepen zit. De kosten van inclusief de vaartochten is 13,50 euro p.p. (volwassene). Voor kinderen t/m 12 jaar oud betaal je inclusief de vaartocht ongeveer 8,50 p.p. Kinderen t/m 3 jaar oud zijn gratis.

Waar is Aimy

Vervoer

Kinderdijk is gemakkelijk te bereiken met de auto, maar wij hadden gekozen om met het openbaar vervoer te gaan. Vanuit Utrecht en Dordrecht vertrekken er bussen naar Kinderdijk. Wij hadden de bus vanuit Utrecht genomen en in een uur tijd bracht deze bus (bus 90) ons naar de plek van bestemming. In eerste instantie keek ik hier niet zo naar uit, maar ondertussen genoot ik van de typisch Nederlandse dorpjes en de oude dijken waar de bus overheen reed.

De terugweg wilden wij graag via Dordrecht, dus hadden wij ervoor gekozen om vanuit Kinderdijk de waterbus naar Dordrecht te nemen. Een kaartje koop je bij de waterbus zelf, maar je kunt daar ook inchecken met je OV Chipkaart. De waterbus vervoert je in een half uur naar de haven. Een prachtige route, die ik helaas maar voor de helft had gezien omdat het schommelen van de boot mij in slaap bracht ;-). Kinderdijk had indruk op me gemaakt, zo moe was ik er van, ha!

Ben je nu net zo nieuwsgierig geworden zoals ik was? Mooi! Nederland is prachtig en Kinderdijk is één van de bewijzen! Voor meer informatie over Kinderdijk, klik dan hier.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.