Home Europa Een eerste indruk van Den Haag

Een eerste indruk van Den Haag

by Aimy

Toerist zijn in eigen land. Een perfecte invulling voor een dag of weekend zonder ver te reizen! Nederland is prachtig en ik ben trots op ons kikkerlandje. Hoewel ik gek ben op Nederland heb ik er eigenlijk nog veel te weinig van gezien. Zo gaan alle buitenlandse toeristen naar Kinderdijk, de Waddeneilanden en Giethoorn, maar moet ik vol schaamte bekennen dat ik hier nog nooit ben geweest. Nog NOOIT. Dus daar gaat verandering in komen ;-).

Zo ook voor mij wordt het tijd om wat meer van Nederland te ontdekken. En vorige week gebeurde dat met een bezoekje aan Den Haag. Al regelmatig heb ik het centraal station van Den Haag gezien, maar op de metro en Scheveningen na, heb ik vrijwel niets van Den Haag gezien. Gek eigenlijk, want de stad heeft zoveel te bieden. Samen met Ruud hadden we een korte stedentrip (van nog geen 5 uur!) gepland. Prima dagje om al een eerste indruk te krijgen van deze stad.

Museumkaart

Misschien dat het suf klinkt, maar oh my wat ben ik blij dat ik een museumkaart heb aangeschaft. Al in december heb ik deze gekocht voor het Rijksmuseum. Wist je dat je na 3x een bezoek naar dit museum de kaart er al uit hebt gehaald? Nou, dat is dus best snel! Voor veel musea heb je gratis toegang of krijg je reductie. Aangezien ik wat meer van Nederland wil zien, is deze museumkaart een uitkomst! Voor Den Haag hadden we onze museumkaarten gebruikt voor het Mauritshuis.

10:00 uur Mauritshuis

We hadden een vroege trein gepakt, dus waren lekker op tijd in Den Haag. Aangezien het Mauritshuis om 10:00 uur open zou zijn, besloten we daar als eerste naartoe te gaan.  Niet zozeer dat ik een echte fan ben van schilderijen, maar in dit huis hangt één schilderij in het bijzonder die ik altijd in het echt heb willen zien; Het meisje met de parel. Een prachtig en wereldberoemd kunstwerk geschilderd door Johannes Vermeer. Een schilderij dat niet meer voorstelt dan een meisje, met een blauw tulband om haar hoofd en een parel in haar oor die oplicht, maar het juist zo bijzonder maakt. Je kunt er naar blijven kijken, net zoals bij de Mona Lisa bijvoorbeeld.

Aangezien wij er al vroeg in de ochtend waren, hadden wij vrijwel de hele ruime voor onszelf. Ideaal om het schilderij op je gemak te bekijken, zonder dat je een elleboog of selfiestick in je ogen krijgt.

11:00 uur Wandelen door het Binnenhof

Een eeuwenoud gebouwencomplex waar het vol kan staan met journalisten en/of politici en waar je er in het weekend heerlijk rustig doorheen wandelen. Het Binnenhof, de plek waar de eerste kamer zit, de voormalige 2e kamer, de ridderzaal en het Torentje. Je kunt ervoor kiezen om hier een rondleiding te nemen. Wij hadden ervoor gekozen om er doorheen te wandelen en onze route door Den Haag verder te vervolgen.

11:30 uur Escher in het paleis

Sinds ik het vak kunstgeschiedenis heb gevolgd op de middelbare school, ben ik gefascineerd door de werken van Escher. Een kunstenaar die eeuwigheid en oneindigheid laat terugkomen in zijn kunstwerken. Een fantastische manier om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Het museum van Escher zit trouwens gevestigd in het voormalige winterpaleis van Koningin-moeder Emma. Dus kijk vooral ook even om je heen, buiten de werken van Escher ;-).

En uiteraard zijn wij geen toerist in eigen land, zonder een echte toeristenfoto te maken, ha! Dus om even in diezelfde fascinatie te zitten als Escher hebben wij een foto gemaakt waarin lijkt dat ik grote ben dan Ruud. Blijft altijd leuk zo’n foto!

Escher in het Paleis
Escher in het paleis
Escher in het paleis
Escher in het paleis

12:30 uur Lunchen bij Juni

Juni is altijd al mijn favoriete maand geweest. De maand waarin ik natuurlijk jarig ben, maar ook de maand waar bij mij de zomerkriebels beginnen en de dagen weer lang zijn. Heerlijk!

De naam van dit toffe lunchplekje zat dus al goed ;-). In de Molenstraat vind je lunchplek Juni Café, waar je goed terecht kunt voor een ontbijtje of lunch. Wij waren in dit geval gaan lunchen. Wij hadden gekozen voor verse gember thee en zelfgemaakte Chai tea latte met daarbij een bietenburger en een ciabatta met geitenkaas. De spiegels tegen de achterwand maken deze ruimte nog groter en op de counter zwijmel je weg van huisgemaakte taarten en quiches. Kortom, een plek waar ik nog eens naar terug ga om die taarten en de verse smoothies te proberen.

Juni cafe Den Haag
Juni cafe

14:00 uur Koffie bij Hometown

Het leukste aan een stedentrip vind ik toch wel het opzoeken van leuke eettentjes en koffiezaakjes. Zonder lekker eten en fijne plekken is een stedentrip voor mij nooit compleet. Vandaar dat we nog gauw even, voordat we helaas alweer de trein terug moesten pakken, nog even wat hebben gedronken bij Hometown.

Aan de buitenhof vind je Hometown Coffee & More. Hier kun je terecht voor heerlijke koffie, gebak, borrelplanken en lunches. Het café is zo ingedeeld dat je er fijn kunt zitten om te relaxen of aan de hogere tafels kunt werken met je laptop. Wij hadden hier heerlijk wat gedronken met een stukje carrot cake erbij.

14:30 uur Station Den Haag

Yes, dat was ‘m alweer! Een korte dag in Den Haag, waar ik nog maar een klein stukje van deze leuke stad heb gezien. Helaas hadden we niet meer tijd, maar de stad heeft me genoeg geprikkeld om binnenkort eens terug te komen.

Wat ik de volgende keer wil zien?

De volgende keer zou ik nog graag de Gevangenpoort willen bezoeken en hier een rondleiding nemen. Deze had ik eerder al als tip gekregen, maar waren we helaas niet aan toegekomen. Verder heb ik gelezen over andere leuke hotspots die ik graag wil zien en zou ik meer van de binnenstad willen ontdekken. En uiteraard mag een rondleiding in de Tweede Kamer niet ontbreken. Kortom, tot snel Den Haag!

Ben jij wel eens in Den Haag geweest? Wat mag ik de volgende keer zeker niet overslaan tijdens mijn volgende bezoek aan deze stad? Lees hier wat ik nog meer heb gedaan deze maand.

You may also like

2 comments

Laura| Billenbloot Kokosnoot 4 maart 2018 - 08:43

Wat leuk! De gevangenpoort is inderdaad de moeite waard net als panorama Mesdag. Oja en lunchen bij café Pistache en de Haagse markt is ook erg leuk.

Reply
Aimy 6 maart 2018 - 08:35

Ik ben super benieuwd! Ik had toevallig laatst nog een artikel gelezen over café Pistache. Een aanrader dus! Thanks!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.