Champagnestreek – Een (kampeer)weekend naar Frankrijk

Hautvillers - Waar is Aimy

Een  spontaan weekend naar de Champagnestreek? Oui s’il vous plaît! In twee dagen tijd heb ik samen met Ruud deze streek bezocht en meerdere champagnes weg mogen tikken ;-). Wat we precies hebben gedaan, vertel ik je hieronder.

Vrijdag 16:30 uur: Départ

Laptop dicht, werktelefoon uit, tas in de auto en au revoir! Na vijf uur rijden bereikten we onze camping, Camping Municipal d’Épernay, waar we voor twee nachten zouden verblijven. Een simpele camping om de hoek van grote bekende champagnehuizen en daarmee een ideale uitvalsbasis om de Champagnestreek te ontdekken. Nadat de bewaker ons – nog net op tijd voordat de slagboom en hekken sloten – naar de campingplek hadden gebracht, hadden we in het donker ons tentje opgezet en nog net op tijd wat Franse broodjes voor de volgende ochtend besteld.

Zaterdag: Tijd voor een glas (of 5).

Na officieel te hebben ingecheckt, een bak koffie achterover te hebben gegoten en een croissant te hebben verorberd, ritsten we ons campingtentje dicht en startten we onze champagnetour.

Stop 1: Hautvillers

De dag begon in Hautvillers. Hautvillers is een klein charmant dorpje in het hart van de Champagnestreek. Dé plek waar de methode van champagne maken werd ontdekt. Hautvillers wordt omringd door eindeloze wijngaarden. Ik was gelijk helemaal weg van dit plaatsje. De charmante, rustige en schone uitstraling van het dorpje die er heerste. Zo fijn! Je vindt er geen grote commerciële champagnehuizen, maar het dorpje is gevuld met champagneboeren die al generaties lang met veel liefde en energie hun champagne produceren en verkopen.

Wandelen

Om verstandig de dag te beginnen, liepen we niet gelijk een champagnehuis binnen, maar het VVV kantoor. Daar kregen we wat tips voor de rest van de dag en begonnen we met een wandeling door Hautvillers en haar wijngaarden.

Lunchen

Gezien lunch de belangrijkste maaltijd voor de Fransen is, konden wij hier natuurlijk niet achterblijven. En voor de champagne die ik gepland had staan voor die dag, was een goede bodem ook geen overbodige luxe. Hautvillers is zo niet groot en heeft in totaal drie tentjes waar je kunt eten. Wij ploften neer op het terras van CAFE d’HAUTVILLERS, genoten van koffie, croque monsieur en zalmtartaar. Vooral dat laatste kan ik je ten zeerste aanraden!

Champagne o’clock

We bezochten champagnehuis G. Tribaut. Een klein champagnehuis met een proefruimte die uitkijkt op de wijngaarden. Wat wil je nog meer? Precies, de champagne! Voor €3,- per glas kun je in alle rust de champagne proeven en vergelijken. En uiteraard namen wij een flesje voor mee naar huis!

Stop 2: Cumières

Niet ver van Hautvillers ligt Cumières, een ander wijndorpje die – net als Hautvillers – vol zit met kleine champagneboeren. Op aanraden van het VVV kantoor bezochten we hier champagnehuis Laval-Louis. Een kleinschalig wijnhuis waar we voor €7,- per persoon een rondleiding kregen van de eigenaar, inclusief drie verschillende champagnes. Mega leuk en interessant, want je brengt niet alleen een bezoek aan de wijnkelders, maar de passie en energie die deze man met zijn familie in het bedrijf steekt om de beste champagne te maken stopt spatte er vanaf. Kortom, breng hier vooral een bezoekje als je in de buurt bent!

Zondag: Épernay

Na het koffie en croissant ritueel opnieuw te hebben gehad, pakten we de tent in, checkten we uit en reden we door naar Épernay. Épernay wordt gezien als hét centrum voor de champagnehuizen. Het centrum zelf is niet zo groot, het draait voornamelijk om l’Avenue de Champagne: een  lange brede straat met alleen maar champagnehuizen. Prachtige grootste huizen met eindeloze uitzichten en veel, heel veel champagne. Hier vind je dan ook de grote merken zoals: Möet et Chandon, Mercier en Castellane. Overigens kan je bij deze huizen ook een rondleiding boeken waar ik goede verhalen over heb gehoord. Alleen zijn de groepen groter, minder authentiek en de prijzen hoger (gemiddeld €25,- p.p.). En als ik heel eerlijk ben? Ik was niet zo onder de indruk. Geef mij maar die kleinschalige champagnehuizen zoals in Hautvillers of Cumières, minder commercieel en nét wat authentieker.

Pie o’clock

En toen was het tijd om weer naar huis te gaan.. na het eten van een Frans gebakje ;-). In Épernay heb je ‘La Maison ST. Thibault’, een schattig klein bakkertje met de heerlijkste gebakjes én sandwiches voor de lunch.

Au revoir

En dat was ‘m weer! Een weekendje Champagnestreek. Ik vond het ontzettend leuk om deze mooie streek te ontdekken. Maar voor een volgende keer zou ik toch net even een dag of twee extra erbij pakken om wat meer tijd te nemen voor de rest van de champagnestreek.

Praktische informatie

  • Op ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Den Bosch (zonder spits), bereik je Épernay, Champagnestreek.
  • Camping Muncipal Épernay is een vrij basic camping aan de rand van de stad Épernay. Het personeel is er uiterst vriendelijk, je kunt er dagelijks verse broodjes krijgen in het pop-up restaurant en vanaf de camping kun je kajakken. In het laagseizoen betaalden we €17,- per nacht excl. elektriciteit.
  • In Hautvillers en Cumieres zijn er meerdere plekken waar je gratis kunt parkeren. Épernay heeft meerdere parkeerplaatsen tegen betaling (op zondag wel gratis).

Related posts

Parijs in 36 uur – Stedentrip voor een weekend weg

Top 10 favoriete steden in Europa