Home Europa De Etna vulkaan beklimmen op Sicilië

De Etna vulkaan beklimmen op Sicilië

by Aimy

Tijdens onze reisroute door Sicilië hebben we een dagtrip naar Mount Etna gemaakt vanuit Taormina. Deze dag was toch wel letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Sicilië. De Etna beklimmen is een must-do als je dit eiland gaat bezoeken!

De Etna is met haar hoogte van 3350 meter de hoogste actieve vulkaan van Europa. Deze vulkaan heeft meerdere kraters die je kunt gaan bezoeken. Echter heb je daar wel meerdere dagen voor nodig, aangezien je met zo’n klim nog wel even bezig bent.

Je kunt ervoor kiezen om een excursie te boeken om Mount Etna te bezoeken. Zo hebben wij vanuit onze accommodatie gekeken naar diverse soorten excursies die worden aangeboden door verschillende organisaties. Aangezien wij met de auto door Sicilië waren gereden, hadden wij de mogelijkheid om op eigen houtje de Etna te bezoeken.

Etna Sud

Vanaf twee punten kun je de Etna op; zuid en noord. De zuidkant wordt het meest gekozen en is het makkelijkste bereikbaar. Aangezien wij niet zoveel dagen in Taormina hadden, hadden wij ervoor gekozen om deze route te volgen.

Vanuit Taormina is het ruim een uur rijden naar de zuidkant van de Etna.  Na een half uur rijden via de snelweg, reden we de laatste 40 minuten door dorpjes en landweggetjes. Een rustige route die je op een bijzondere manier (en met een paar haardspeldbochten) uiteindelijk de vulkaan op bracht.

Rifugio Sapienza

Met de auto waren we eerst naar 1900 meter hoogte gereden en hadden we onze auto geparkeerd op het grote parkeerterrein van het plaatsje Rifugio Sapienza. Rifugio Sapienza is niet meer dan een grote parkeerplaats met een aantal souvenirwinkeltjes en een restaurant. De eerste twee kleine kraters kun je vanaf deze hoogte al gemakkelijk bezoeken.

Met de kabelbaan omhoog

Vanaf Rifugio Sapienza hadden we een kabelbaan genomen naar 2500 meter hoogte. De prijs voor een retourticket is niet goedkoop. Je betaalt 30 euro per persoon, maar wat ben ik blij dat we daarvoor hadden gekozen. We zagen een aantal wandelaars dit stuk al lopen, maar oh my wat zag dat er steil uit. En zwaar ook, met al het losse zand waar ze doorheen moesten lopen.

Eenmaal boven met de kabelbaan voelt de temperatuur al een stuk frisser aan, had je nog een laatste mogelijkheid voor het huren van warme kleding, wandelschoenen en het kopen van een lunch.

De klim naar 2900 meter

En daar begon het punt dat we naar 2900 meter zouden lopen. Mocht je slecht ter been zijn, of gewoon geen zin hebben om te lopen, dan kun je dit punt ook rechtstreeks bereiken met de jeep. Een ticket voor de kabelbaan, jeep + gids kost 63 euro per persoon.

Maar aangezien sporten (heel soms!) toch mijn ding is, vond ik de klim toch wel heel gaaf om te doen. Vooral achteraf, want tijdens het klimmen zelf kon ik me alleen maar concentreren op mijn ademhaling ;-). In ongeveer anderhalf uur tijd bereik je de 2900 meter hoogte en loop je in die tijd nog langs andere kraters die je kunt bezoeken. Vanaf de 2900 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de vulkaan. Omdat het bij ons bezoek deels bewolkt was, hadden we helaas geen uitzicht over Sicilië zelf, maar dat maakte het plezier er zeker niet minder op. Soms leek het net of we zelfs op de wolken liepen, zo hoog zaten we.

Vanaf de 2900 meter hoogte is er de mogelijkheid om bijna tot aan de top te klimmen. Deze tocht is een stuk steiler en is alleen toegankelijk met een gids. Dit stuk hebben wij niet meer gelopen, maar mocht je dit willen doen dan zijn stevige wandelschoenen en een dikke jas onmisbaar.

Afdalen maar

Na heel wat tijd te hebben rondgebracht boven, was het tijd om weer af te dalen naar beneden. De laatste kabelbaan naar beneden vertrok rond 16:00 uur, dus daar moesten we rekening mee houden. Afdalen ging snel. Soms te snel, ha! Na een keer flink onderuit te zijn gegaan (ik zou mezelf niet zijn, zonder een keer te vallen natuurlijk 😉 ), liepen en renden we weer naar beneden.

Eenmaal met de kabelbaan terug hadden we nog één van de kraters bezocht vlak bij de parkeerplaats op 1900 meter hoogte. Daarna waren we toch echt weer toe aan wat warmere temperaturen en was het dus tijd om weer te gaan.

Wat ik de volgende keer zou doen

Wat ik de volgende keer zou doen? Wandelschoenen aantrekken! Zonder enige twijfel ;-). Aangezien ik alleen met handbagage naar Sicilië ben gegaan was de ruimte beperkt, maar voor de volgende keer maak ik toch wat extra ruimte vrij in plaats nog zo’n klim te maken op mijn Allstars!

Ook zou ik minimaal twee dagen willen besteden op en rondom de Etna. De omgeving rondom de Etna is prachtig. De grond is enorm vruchtbaar en rondom de vulkaan zijn tientallen wijngaarden te vinden waar je wijnproeverijen kunt bezoeken. Aangezien ik een behoorlijke fan ben geworden van de Nero d’Avola wijn (gemaakt van de Siciliaanse druif), kan ik dat natuurlijk de volgende keer niet overslaan ;-).

Mocht ik nog terugkomen naar de zuidkant van de Etna, dan zou ik ook wat meer tijd willen besteden bij Rifugio Sapienza. De omgeving op 1900 meter is al prachtig en je kunt er fijn wandelen.

Hebben jullie weleens een vulkaan beklommen? En waar is dat geweest?

You may also like

6 comments

Roadtrippers of the Sun 17 november 2017 - 11:23

Super leuk! Staat zeker op onze bucketlist! Straf dat jullie dit deden zonder wandelschoenen.Knap! En de wijn gaan we zeker ook eens proberen. Groetjes

Reply
Aimy 20 november 2017 - 10:19

Ja die wandelschoenen nemen we de volgende keer toch echt wel mee, haha! En de wijn is heerlijk, echt een aanrader!

Reply
Shamira | Wander Rebel 8 februari 2018 - 11:06

Wat tof! Ik heb al lange tijd een soort fascinatie voor, dus deze staat bij mij zeker op de vulkanen bucketlist 🙂

Reply
Aimy 14 februari 2018 - 08:39

Echt een prachtig gebied, dus zeker doen! Heb je al veel vulkanen beklommen?

Reply
Ella 31 juli 2019 - 18:01

Hallo,
ik zag dat je een ticket voor de kabelbaan, jeep en gids voor €63 euro kon kopen. Zou ik misschien mogen weten waar de die kan kopen?
Met vriendelijke groet, Ella

Reply
Aimy 1 augustus 2019 - 12:31

Hi Ella! Klopt! De prijzen zullen inmiddels wat gestegen zijn, aangezien ik hier bijna twee jaar geleden ben geweest.
Een ticket voor de kabelbaan hebben wij gewoon ter plekke gekocht en volgens mij kun je daar ook gelijk een ticket voor de jeep kopen.
Een tour zou ik online kopen bij een organisatie of (dat was een mogelijkheid bij ons) via de accommodatie zelf. Vaak hebben ze folder liggen van organisaties die zo’n complete tour aanbieden.
Er zijn veel bedrijfjes die leuke tours aanbieden, dus ik zou de accommodatie gewoon even een bericht sturen voor informatie of even op zoek gaan naar Etna tours. En dan vooral even kijken naar tours met kleine groepen, zodat je er meer uit kunt halen!
Groetjes, Aimy

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.